ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19 ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19 ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Ύστερα από αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην νόσο COVID-19, παρατηρήθηκαν ορισμένες καρδιακές βλάβεςΗ πολυμορφική φύση της βλάβης σημαίνει ότι οι θεραπείες για καρδιακά προβλήματα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης απαιτούν προσαρμοσμένες προσεγγίσεις

 

Μια ομάδα ερευνητών και επιστημόνων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης δηλώνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 και καρδιακές βλάβες που εξετάστηκαν στην καρδιά έχουν υποστεί βλάβη. Σε αυτό που δεν μπορούν να βρουν απάντηση -ακόμα τουλάχιστον- είναι πώς ακριβώς αυτοί οι ασθενείς υπέστησαν βλάβη και αν είναι άμεσο αποτέλεσμα της λοίμωξης SARS-CoV-2.

 

Στην αρχή της πανδημίας, άλλοι γιατροί σημείωσαν ότι ακόμη και ορισμένοι ασθενείς που δεν είχαν προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, εμφάνισαν καρδιαγγειακή βλάβη κατά την νόσηση από λοίμωξη COVID-19, επισημαίνοντας μια πιθανή αιτιώδη σχέση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, για παράδειγμα, ότι το 8-12 τοις εκατό των νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19 είχαν αυξημένα επίπεδα  μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται τροπονίνη – ένα σημάδι καρδιακής βλάβης – και ότι αυτοί οι ασθενείς είχαν αυξημένη θνησιμότητα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν  αυξημένη τροπονίνη. Πρώιμες παρατηρήσεις ασθενών στην Κίνα στους οποίους βρεθηκε  μειωμένο κλάσμα εξωθήσεως-  από το οποίο εξαρτάται η ποσότητα του αίματος που αντλείται από την καρδιά κάθε φορά που συστέλλεται – οδήγησε τους ερευνητές να προτείνουν ότι αυτά τα άτομα παρουσίαζαν πιθανώς μυοκαρδίτιδα, μια σοβαρή μορφή φλεγμονής που μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και συνήθως σχετίζεται με λοιμώξεις.

 

Ωστόσο, η ανάλυση των ερευνητών για τον καρδιακό ιστό από 21 ασθενείς που πέθαναν από την COVID-19, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, δείχνει ότι ενώ το 86% των ασθενών είχε φλεγμονή στην καρδιά τους, μόνο τρεις είχαν μυοκαρδίτιδα. Αρκετοί είχαν άλλες μορφές καρδιακής βλάβης , όπως τραυματισμούς στη δεξιά κοιλία.

 

“Το πρόβλημα που εντοπίσαμε σε αυτήν τη μελέτη είναι ότι υπάρχουν άλλοι τύποι βλάβης του μυοκαρδίου σε αυτούς τους ασθενείς που προκαλούν επίσης αύξηση της τροπονίνης“, λέει ένας εκ των ερευνητών. Η διεθνής του ομάδα προσπάθησε να προσδιορίσει τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η ασθένεια έβλαψε την καρδιά και διαπίστωσε ότι ορισμένες καταστάσεις«δεν έχουν συζητηθεί καθόλου στα άρθρα [COVID-19] που έχουν ήδη δημοσιευθεί».

Τα ευρήματα πρέπει να επαναληφθούν σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών, ώστε θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να προσδιορίσουν την καλύτερη θεραπεία για καρδιακή βλάβη λόγω της COVID-19. Η μελέτη «δίνει στους καρδιολόγους και στους γιατρούς των ΜΕΘ που φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς έναν οδικό χάρτη των αλλαγών που συμβαίνουν στην καρδιά».

 

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.