ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ COVID-19: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ COVID-19: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Σύντομα θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετά αποτελεσματικά εμβόλια για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19. Όμως, ενώ πολλοί άνθρωποι θέλουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό, άλλοι ανησυχούν για την ασφάλειά του.

 

Πώς γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές; 

Αυτή είναι η πρώτη και πιο σημαντική ερώτηση που ρωτούν οι επιστήμονες όταν αρχίζουν να σχεδιάζουν και να δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο ή θεραπεία. Οι δοκιμές ασφαλείας ξεκινούν στο εργαστήριο, με δοκιμές και έρευνα σε κύτταρα και ζώα, προτού προχωρήσουν οι μελέτες σε ανθρώπους.

Τι ρόλο έχουν οι δοκιμές;

Εφόσον τα δεδομένα ασφαλείας από τα εργαστήρια είναι καλά, οι επιστήμονες μπορούν να ελέγξουν ότι το εμβόλιο ή η θεραπεία είναι επίσης αποτελεσματικά. Αυτό περιλαμβάνει δοκιμές σε μεγάλο αριθμό εθελοντών. Οι μισοί λαμβάνουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες δεν ενημερώνονται σε ποιά ομάδα ανήκουν μέχρι την ανάλυση των αποτελεσμάτων, για να αποφευχθεί η προκατάληψη.

 

.

Τι υπάρχει στα εμβόλια Covid;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά εμβόλια Covid σε εξέλιξη. Ορισμένα περιέχουν τον ίδιο τον ιό σε εξασθενημένη μορφή. Το εμβόλιο Oxford AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό που έχει αλλάξει ώστε να μοιάζει πολύ με τον Sars-CoV-2 – τον ιό που προκαλεί την Covid-19.

Τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και Moderna χρησιμοποιούν κομμάτια γενετικού κώδικα για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση και ονομάζονται εμβόλια mRNA. Αυτά δεν μεταβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Παρουσιάζουν μόνο στο σώμα οδηγίες για την ανοσία στην Covid-19. Μερικά εμβόλια περιέχουν πρωτεΐνες από κορωνοϊό. Τα εμβόλια περιέχουν μερικές φορές άλλα συστατικά που καθιστούν το εμβόλιο σταθερό ή πιο αποτελεσματικό.

 

Θα με κάνει το εμβόλιο να αρρωστήσω;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιοδήποτε από αυτά τα συστατικά προκαλεί βλάβη όταν χρησιμοποιείται σε τόσο μικρές ποσότητες. Τα εμβόλια δεν σας προκαλούν ασθένεια. Αντ ‘αυτού, διδάσκουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τη μόλυνση. Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από ήπια συμπτώματα, όπως μυϊκοί πόνοι ή λίγο πυρετό, μετά τον εμβολιασμό. Αυτή δεν είναι η ίδια η ασθένεια, αλλά η αντίδραση του σώματος στο εμβόλιο. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι σπάνιες. Για οποιοδήποτε εγκεκριμένο εμβόλιο, αναφέρονται τα συστατικά.

Να έχετε υπόψιν σας ότι οι ιστορίες κατά των εμβολίων διαδίδονται συνήθως στο διαδίκτυο μέσω των κοινωνικών μέσων και μπορεί να μην βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

 

Είναι ασφαλές για κάποιον που έχει νοσήσει στο παρελθόν να κάνει το εμβόλιο;

Εάν εγκριθεί ένα εμβόλιο κορωνοϊού, προτείνεται και στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσβληθεί από την Covid-19 στο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει επειδή η φυσική ανοσία μπορεί να μην είναι μακροχρόνια και ο εμβολιασμός θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη προστασία. Δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη χορήγηση εμβολίου σε άτομα που νόσησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα με Covid-19. Όμως, τα άτομα που νοσούν δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο έως ότου αναρρώσουν.

 

Εάν όλοι οι άλλοι εμβολιαστούν τότε κινδυνεύω να νοσήσω;

Υπάρχουν συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα κατά των σοβαρών λοιμώξεων. Τα εμβόλια για την νόσο Covid-19 φαίνεται να εμποδίζουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν και σώζουν ζωές. Οι πρώτες δόσεις που θα είναι διαθέσιμες πιθανότατα θα προσφέρονται σε άτομα με την υψηλότερη ανάγκη – όπως οι ηλικιωμένοι – που θα μπορούσαν να νοσήσουν σοβαρά. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσα εμβόλια προστασίας θα μπορούσαν να πετύχουν τη διακοπή της διάδοσης της νόσου στον πληθυσμό. Εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ο εμβολιασμός αρκετών ατόμων ίσως εξουδετερώσει την ασθένεια στο μέλλον.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.