Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΔΕΛΤΑ COVID-19: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΔΕΛΤΑ COVID-19: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

 • Οι ειδικοί λένε ότι η παραλλαγή COVID-19 Δέλτα αποτελεί απειλή επειδή είναι πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη και προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.
 • Προσθέτουν ότι αν και τα τρέχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής, το στέλεχος θα έχει περισσότερες πιθανότητες να μεταλλαχθεί καθώς τα μη εμβολιασμένα άτομα προσβάλλονται από τον ιό.
 • Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της παραλλαγής Δέλτα είναι πυρετός, πονοκέφαλος, πονόλαιμος και ρινική καταρροή.

 

Πολλά κράτη έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς για την προστασία από  την εξάπλωση της  νόσου COVID-19, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Ωστόσο,ο σχετικά μικρός αριθμός εμβολιασμένων που συμπίπτει με την εκρηκτική εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής κορωνοϊού, έχει κάνει κάποιους ειδικούς στον τομέα της υγείας να ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η παραλλαγή Δέλτα, επίσης γνωστή ως B.1.617.2, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, αλλά έκτοτε εμφανίστηκε σε περισσότερες από 70 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Αυτή η παραλλαγή όχι μόνο εξαπλώνεται πιο εύκολα από τα προηγούμενα στελέχη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και για εκείνους που έχουν ασθενέστερη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο.

 

 

 

Ποια συμπτώματα προκαλεί η παραλλαγή Δέλτα ;

 

Οι γιατροί διαπιστώνουν ότι καθώς η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά και πιο σοβαρά συμπτώματα από αυτά που αναφέρθηκαν νωρίτερα στην πανδημία, αναφέρουν οι The New York Times .

Τα επίπεδα του ιού στο σώμα αυξάνονται υψηλότερα από ό, τι προηγουμένως παρατηρήθηκε κατά την πανδημία. Και περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά μέσα σε 3 ή 4 ημέρες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί το 91% των νέων περιπτώσεων, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν πονοκέφαλος, πονόλαιμος και ρινική καταρροή.

Ακόμη και άτομα με ασυμπτωματική λοίμωξη μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Καθώς οι επιστήμονες συλλέγουν περισσότερα δεδομένα, θα εμφανιστεί μια σαφέστερη εικόνα των συμπτωμάτων που προκαλεί η παραλλαγή Δέλτα.

 

 

 

Τα εμβόλια εναντίων της νόσου COVID-19 είναι αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Δέλτα ;

 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια εναντίων της νόσου COVID-19 είναι αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Δέλτα .

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι 20 άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech είχαν αρκετά αντισώματα στο αίμα τους για να εξουδετερώσουν διάφορες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα.

Άλλες έρευνες τονίζουν τη σημασία του πλήρους εμβολιασμού, ειδικά όταν η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται ευρέως στην κοινότητα.

Ερευνητές στο Francis Crick Institute και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας (NIHR) UCLH Biomedical Research Center ανέφεραν ότι οι άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν επαρκή ανοσοαπόκριση στην παραλλαγή Δέλτα μετά από μία δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.

Τα δεδομένα  υποστηρίζουν την ανάγκη να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα τη δεύτερη δόση τους το συντομότερο δυνατό.

Μια μελέτη που εκδόθηκε από τον PHE στις 22 Μαΐου διαπίστωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech ήταν 88% αποτελεσματικές κατά της λοίμωξης με την παραλλαγή Δέλτα, ενώ το ποσοστό αποτελεσματικότητας για την παραλλαγή Άλφα κυμαίνεται στο 93%.

Ωστόσο, μία δόση ήταν μόνο 33% αποτελεσματική έναντι συμπτωματικής λοίμωξης με την παραλλαγή Δέλτα έναντι 50% με την παραλλαγή Άλφα.

«Μια εφάπαξ δόση των εμβολίων mRNA παρέχει σαφώς ανεπαρκή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα, δήλωσε ο Δρ Stanley H. Weiss , καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή Rutgers New Jersey και καθηγητής βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers. “Ωστόσο, τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι έχετε πολύ καλή προστασία έναντι του στελέχους Δέλτα μετά από πλήρη εμβολιασμό.”

«Επειδή κάποιος άνω των 80 ετών ή που είναι ανοσοκατασταλμένος διατρέχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο η νόσος να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια ή θάνατο, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτές τις ομάδες», δήλωσε ο Weiss.

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.