ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ: ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός
Overhead view of Healthy heart and statins in wooden letters, stethoscope and prescription statins

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ: ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Από όλες τις ενώσεις στο σώμα μας, η χοληστερόλη μπορεί να είναι μια από τις πιο γνωστές. Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση γύρω από αυτή τη λιπαρή ουσία και σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στη χοληστερόλη.

Η χοληστερόλη

 Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη είναι λιπαρή στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, καθώς και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Ανεξάρτητα από το κακό της όνομα, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη ζωή. Ωστόσο, όταν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου .

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ευθύνονται για 2,6 εκατ θανάτους κάθε χρόνο.

Δεδομένου αυτού του επιπολασμού, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τη χοληστερόλη είναι μεγάλη.

Μύθος Νο1: Η χοληστερόλη είναι κακή

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, η χοληστερόλη είναι ένα ζωτικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Εκτός από τον δομικό του ρόλο στις μεμβράνες, είναι επίσης ζωτικής σημασίας στην παραγωγή στεροειδών ορμονών, βιταμίνης D και χολικού οξέος.

Έτσι, αν και τα υψηλά επίπεδα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ασθένειες, χωρίς καθόλου χοληστερόλη, δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε. 

Μύθος Νο 2: Έχω φυσιολογικό βάρος, επομένως δεν μπορώ να έχω υψηλή χοληστερόλη

Πρόκειται για μύθο! Η ισορροπία της χοληστερόλης είναι πραγματικά συνάρτηση του τί τρώμε αλλά και της γενετικής μας. Ακόμα κι αν έχετε φυσιολογικό βάρος, η χοληστερόλη σας μπορεί να είναι μη φυσιολογική. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη χοληστερόλη είναι τα τρόφιμα που τρώτε, από το εάν κάνετε τακτική σωματική άσκηση, αν καπνίζετε και πόσο αλκοόλ πίνετε. Επιπλέον, ορισμένα άτομα που είναι υπέρβαρα μπορεί να μην έχουν υψηλή χοληστερόλη. 

Μύθος Νο 3: Θα είχα συμπτώματα αν είχα υψηλή χοληστερόλη

Αυτός είναι ένας ακόμα μύθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υψηλή χοληστερόλη δεν προκαλεί συμπτώματα. Γι’ αυτό συνιστάται να κάνετε περιοδικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης. Η ηλικία που ξεκινάτε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και η συχνότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου καθορίζονται από τους μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου σας. Η υψηλή χοληστερόλη οδηγεί σε σιωπηλή συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες μέχρι να είναι τόσο σοβαρή ώστε να συμβούν εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια.

Μύθος Νο 4: Τα παιδιά δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν υψηλές τιμές χοληστερόλης. Διατροφικές συνήθειες και έλλειψη άσκησης επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στην μετέπειτα ζωή. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, έχουν αρτηριακή πίεση υψηλότερη από το φυσιολογικό ή οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να ελέγχονται από την ηλικία των δύο ετών. 

Πώς μπορώ να μειώσω τη χοληστερόλη μου;

Μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, διαχείριση βάρους και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.