Μια κρίση άσθματος μπορεί να προκαλέσει βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ήπιες κρίσεις άσθματος με φάρμακα για το άσθμα, όπως μια συσκευή εισπνοής. Ωστόσο, όποιος βιώνει σοβαρά συμπτώματα κρίσης άσθματος, θα χρειαστεί αμέσως ιατρική βοήθεια.
Μια κρίση άσθματος συμβαίνει όταν οι μύες γύρω από τους αεραγωγούς συστέλλονται, γεγονός που στενεύει τους αεραγωγούς. Αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και γενική δυσκολία στην αναπνοή. Ορισμένοι παράγοντες όπως αλλεργιογόνα, σκόνη ή κάπνισμα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρίση άσθματος.
Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια μιας κρίσης άσθματος, τί να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος και πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Συμπτώματα κρίσης άσθματος
Τα συμπτώματα μιας κρίσης άσθματος μπορεί να ποικίλουν. Μια ήπια κρίση άσθματος μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά , ενώ μια σοβαρή κρίση άσθματος μπορεί να διαρκέσει ώρες ή και ημέρες.
Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας επικείμενης κρίσης άσθματος μπορεί να περιλαμβάνουν:
- βήχας που επιδεινώνεται
- αίσθημα δύσπνοιας, ειδικά αν προκαλεί το άτομο να σηκωθεί από τον ύπνο
- μειωμένη αντοχή κατά την άσκηση
Τα σημάδια ότι κάποιος βιώνει ήδη κρίση άσθματος μπορεί να περιλαμβάνουν :
- συριγμός (σφύριγμα στην αναπνοή)
- σφίξιμο στο στήθος
- γρήγορη αναπνοή
- δυσκολία να πάρει βαθιά ανάσα
- βήχας
- δυσκολία στην ομιλία
Τα σημάδια μιας σοβαρής κρίσης άσθματος μπορεί να περιλαμβάνουν :
- πολύ γρήγορη αναπνοή
- αλλαγές στο χρώμα του δέρματος γύρω από τα μάτια, τα χείλη, τις άκρες των δακτύλων
- γρήγορη κίνηση των ρουθουνιών
- βαθιά και ταχεία κίνηση μέσα και έξω των πλευρών ή του στομάχου
- φούσκωμα στο στήθος, το οποίο δεν ξεφουσκώνει με την εκπνοή
Τί να κάνετε αν έχετε κρίση άσθματος
Εάν κάποιος έχει ήπια κρίση άσθματος, μπορεί να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει με φάρμακα για το άσθμα, όπως εισπνευστήρα ταχείας δράσης. Ορισμένες ήπιες κρίσεις άσθματος μπορεί ακόμη και να επιλυθούν από μόνες τους.
Είναι σημαντικό τα άτομα με άσθμα να είναι ενημερωμένα για ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα. Πρόκειται για ένα σχέδιο που καθοδηγεί τους ανθρώπους πώς να αντιμετωπίσουν το άσθμα τους, ανάλογα με τα συμπτώματα που βιώνουν και τί πρέπει να κάνουν σε περίπτωση κρίσης άσθματος.
Ένα άτομο θα χρειαστεί να έχει μαζί του μια συσκευή εισπνοής, η οποία μπορεί να περιέχει φάρμακο για το άσθμα για να χαλαρώσει τους μύες γύρω από τους αεραγωγούς.
Σε περίπτωση σοβαρής κρίσης άσθματος, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια ή να καλέσετε αμέσως το 166. Ενώ περιμένετε βοήθεια, θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακα εισπνοής όπως σας έχει περιγράψει ο γιατρός.
Μετά από μια κρίση άσθματος, ανεξάρτητα από το εάν ήταν απαραίτητη η ιατρική βοήθεια, τα ακόλουθα βήματα είναι σημαντικά:
- άμεση επίσκεψη σε γιατρό, καθώς θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει έλεγχο και να επανεξετάσει το φάρμακο και το σχέδιο δράσης για το άσθμα
- συνεχίζετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο για το άσθμα ακριβώς όπως έχει συνταγογραφηθεί
- ξεκούραση και ανάρρωση για το υπόλοιπο της ημέρας καθώς μια κρίση άσθματος μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά εξαντλητική για πολλούς ανθρώπους
Πότε να ζητήσετε βοήθεια
Ένα άτομο πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του εάν:
- αισθάνεται ζάλη, λιποθυμία ή αδυναμία
- δυσκολεύεται να εκτελέσει μια καθημερινή εργασία, όπως το μαγείρεμα και η καθαριότητα
- έχει επίμονο βήχα
- έχει συριγμό κατά την εισπνοή ή την εκπνοή ή/και που επιδεινώνεται αφού το φάρμακο για το άσθμα είχε χρόνο να λειτουργήσει – συνήθως περίπου 15 λεπτά για φάρμακα γρήγορης ανακούφισης
- παρατηρεί αλλαγές στην αναπνοή.
Η διατήρηση του άσθματος υπό έλεγχο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των περισσότερων περιπτώσεων σοβαρών κρίσεων άσθματος.
Η επίσκεψη σε γιατρό το συντομότερο δυνατό μετά από κρίση άσθματος, η λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου για το άσθμα όπως ορίζει ο γιατρός και η ανάπαυση μετά την κρίση για να αναρρώσει πλήρως μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη περαιτέρω κρίσεων άσθματος.
Τέλος ορισμένα άτομα με άσθμα μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση ενός ροομέτρου, που είναι μια συσκευή αναπνοής που παρακολουθεί πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονες. Οι πληροφορίες που παρέχει το ροόμετρο μπορούν να βοηθήσουν έναν γιατρό να μάθει πότε και πώς να προσαρμόσει τα φάρμακα του ασθενούς.