ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19 ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19 ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ

Η υπερβολική πήξη του αίματος είναι ένα αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό της νόσου COVID-19. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένοι νοσηλευόμενοι ασθενείς μπορεί επίσης να είναι ευάλωτοι στην αιμορραγία, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Μετά από τραυματισμό, η πήξη αποτρέπει την επικίνδυνη απώλεια αίματος. Η θρόμβωση μπορεί επίσης να μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία, με δυνητικά ωστόσο θανατηφόρες συνέπειες.

Κανονικά, το αίμα μας διατηρεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της τάσης του να σχηματίζει θρόμβους και της τάσης του να τους διαλύει.

Συγκεκριμένα, το σώμα το κάνει αυτό προσαρμόζοντας συνεχώς τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης στο αίμα που ονομάζεται πλασμινογόνο, η οποία προάγει τη διάσπαση των θρόμβων στο αίμα που ονομάζεται «θρομβόλυση».Το σώμα εκτελεί αυτήν την πράξη εξισορρόπησης αλλάζοντας τα επίπεδα δύο άλλων πρωτεϊνών που υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος, γνωστών ως ενεργοποιητής πλασμινογόνου ιστού (ΤΡΑ) και αναστολέας ενεργοποιητή πλασμινογόνου-1.

Όπως υποδηλώνουν τα ονόματά τους, το πρώτο ενεργοποιεί το πλασμινογόνο και επομένως προάγει τη θρομβόλυση, ενώ το δεύτερο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Κολλώδες αίμα

 

Στις αρχές της πανδημίας, η έρευνα άρχισε να δείχνει ότι το αίμα των ασθενών με COVID-19 είναι ασυνήθιστα «κολλώδες» ή είναι επιρρεπές σε πήξη, με δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν στην πρακτική της παροχής υψηλών δόσεων αντιπηκτικών φαρμάκων – τα οποία λειτουργούν με διάφορους τρόπους για την πρόληψη της ανάπτυξης θρόμβων αίματος – σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Michigan Medicine και του Πανεπιστημίου του Michigan στο Ann Arbor υποδηλώνει ότι αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση για όλους τους ασθενείς.

 

Μετρήθηκαν τα επίπεδα του TPA(Ιστικός ενεργοποιητής του πλασμινογόνου) και του αναστολέα ενεργοποιητή πλασμινογόνου-1 στο αίμα 118 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 καθώς και σε 30 υγιείς συμμετέχοντες.

Βρήκαν πολύ υψηλά επίπεδα και των δύο πρωτεϊνών στο αίμα αυτών των ασθενών. Αυτές οι πρωτεΐνες συσχετίστηκαν με αναπνευστικές δυσκολίες, αλλά υψηλά επίπεδα ΤΡΑ είχαν ισχυρότερους συσχετισμούς με τη θνησιμότητα. Στο εργαστήριο, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την τάση των δειγμάτων αίματος να πήξουν προσθέτοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται θρομβίνη που προάγει την πήξη. Όπως αναμενόταν, αυτό αποκάλυψε ότι πολύ υψηλά επίπεδα ενεργοποιητή πλασμινογόνου αύξησαν σημαντικά την τάση διάσπασης θρόμβων αίματος.

 

Υψηλός κίνδυνος αιμορραγίας

 

«Η παθολογική πήξη του αίματος σε ασθενείς με COVID-19 έχει μελετηθεί εκτενώς, αλλά η αναγνώριση και αντιμετώπιση του υψηλού κινδύνου αιμορραγίας σε μια υποομάδα ασθενών είναι εξίσου σημαντική», λέει ο πρώτος συγγραφέας Yu (Ray) Zuo, MD, MSCS, ρευματολόγος της Michigan Medicine. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μια μεγάλη, πολυκεντρική μελέτη ανέφερε συνολικό κίνδυνο αιμορραγίας 4,8% μεταξύ των ασθενών με COVID-19, ο οποίος αυξήθηκε σε 7,6% μεταξύ των ασθενών που νόσησαν σοβαρά.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μια άλλη πρωτεΐνη, γνωστή ως ουροκινάση, ενεργοποιεί επίσης το πλασμινογόνο και επομένως θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος σε ασθενείς με COVID-19.

 

Οι ερευνητές δεν μέτρησαν αυτήν την πρωτεΐνη και επομένως δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν ή να διαφοροποιήσουν το ρόλο της από τη λειτουργία του TPA σε ασθενείς με COVID-19 με υπερβολική αιμορραγία.

Γράφουν:

«Βρήκαμε ένα υποσύνολο ασθενών με COVID-19 με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα [TPA] στους οποίους φαίνεται να κυριαρχεί η [κατανομή των θρόμβων αίματος]. Αυτό μπορεί τουλάχιστον να εξηγήσει εν μέρει τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας που παρατηρείται σε ορισμένες ομάδες ασθενών με COVID-19.

Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση αντιπηκτικών θεραπειών πρέπει επομένως να είναι «επιλεκτική και προσεκτική» για την ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου αιμορραγίας.

Επιπλέον, ζητούν περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί εάν τα επίπεδα TPA μπορεί να είναι χρήσιμος βιοδείκτης για την ταυτοποίηση ασθενών με υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας.

 

Περιορισμοί της μελέτης

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μια άλλη πρωτεΐνη, γνωστή ως ουροκινάση, ενεργοποιεί επίσης το πλασμινογόνο και επομένως θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος σε ασθενείς με COVID-19.

Οι ερευνητές δεν μέτρησαν αυτήν την πρωτεΐνη και επομένως δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν ή να διαφοροποιήσουν το ρόλο της από τη λειτουργία του TPA σε ασθενείς με COVID-19 με υπερβολική αιμορραγία.

 

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.