ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID-19 ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ;

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID-19 ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ;

Μερικοί άνθρωποι με άσθμα έχουν αναφέρει ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώθηκαν μετά τη λήψη του εμβολίου ενάντια της νόσου COVID-19. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο επιδεινώνει τα συμπτώματα άσθματος ή ότι το άσθμα καθιστά το εμβόλιο COVID-19 πιο επικίνδυνο.

Τα άτομα με μέτριο έως σοβαρό άσθμα έχουν όντως έναν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας αν προσβληθούν από την νόσο COVID-19. Οι έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό θνησιμότητας από την COVID-19 είναι επίσης υψηλότερο μεταξύ αυτών των ατόμων. Εξαιτίας αυτού, τυχόν υποτιθέμενοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το άσθμα και το εμβόλιο COVID-19 είναι λιγότερο σημαντικοί από τους πραγματικούς κινδύνους της νόσου.

Καμία τρέχουσα έρευνα δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι το εμβόλιο της COVID-19 επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος. Τα άτομα με άσθμα έχουν συμμετέχει σε δοκιμές εμβολίων, οπότε αν υπήρχαν σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα, τα δεδομένα θα το έδειχναν.

Ωστόσο, τα άτομα με άσθμα, όπως συμβαίνει και με άλλους που εμβολιάζονται, μπορεί να εμφανίσουν προσωρινές αναμενόμενες παρενέργειες 1-2 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δημοσιεύουν τακτικά δεδομένα για τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις των εμβολίων. Στις πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίων, οι ήπιες αντιδράσεις εμβολίου ήταν συχνές, αλλά οι σοβαρές αντιδράσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

 

 

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Τα άτομα με άσθμα θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό για τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από την νόσο COVID-19, τις στρατηγικές που μπορούν να υιοθετήσουν για να μετριάσουν αυτόν τον κίνδυνο και τυχόν ανησυχίες που έχουν σχετικά με φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι σημαντικό να καλέσετε έναν γιατρό εάν:

 • ένα άτομο αναπτύσσει συμπτώματα της COVID-19 ή έχει θετικό τεστ SARS-CoV-2
  τα συμπτώματα του άσθματος επιδεινώνονται
 • οι παρενέργειες ενός εμβολίου COVID-19 δεν εξαφανίζονται μέσα σε μία ή δύο ημέρες

 

 

Περίληψη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα με άσθμα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο COVID-19 ή να ανησυχούν για σοβαρές παρενέργειες.

Υπάρχουν, ωστόσο, άφθονα στοιχεία ότι ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 είναι πιο μεγάλος για άτομα με άσθμα-ειδικά αν έχουν και άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις-από ό, τι για άλλα άτομα.

Η χορήγηση ενός εμβολίου COVID-19 είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένα άτομο για να αποφύγει τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με τον ιό. Τα άτομα με ιστορικό αλλεργιών ή σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να συζητήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολιασμού με τον γιατρό τους.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο (+30) 2310.618.568 ή επισκεφτείτε μας από κοντά στην διεύθυνση Ανδρέα Παπανδρέου 209, Πολίχνη.

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.