ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SARS-COV-2

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SARS-COV-2

Οι ειδικοί λένε ότι η ανοσία από τη φυσική λοίμωξη δεν θα διατηρηθεί για χρόνια, αλλά πιθανώς θα μειωθεί μετά από 2, 3, ίσως περίπου 5 μήνες.

Επειδή η νόσος COVID-19 είναι εξαιρετικά μεταδοτική, η καλύτερη δυνατή προσπάθειά μας για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης είναι μέσω ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Μια νέα, μεγάλη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε ότι τα προστατευτικά αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού, SARS-CoV-2, μειώνονται αρκετά γρήγορα σε άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID-19. Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές στο Imperial College London, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ατόμων με ανιχνεύσιμα αντισώματα μειώθηκε κατά περίπου 26 τοις εκατό μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη πεποίθηση ότι τα αντισώματα κορωνοϊού εξαφανίζονται γρήγορα, δημιουργώντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης.

«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι με βάση τους εποχιακούς, κανονικούς κορωνοϊούς που προκαλούν κρυολογήματα, οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν ξανά και ξανά. Ήμουν αρκετά σίγουρος ότι δεν θα είχαμε προστατευτικά αντισώματα που θα διαρκούσαν για πάντα, τουλάχιστον όχι από φυσικές ασθένειες », δήλωσε η Δρ Yvonne Maldonado, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες με την Stanford Health Care.

Δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων, είναι λογικά σαφές ότι η ανοσία από τη φυσική λοίμωξη δεν θα διατηρηθεί για χρόνια, αλλά πιθανότατα θα μειωθεί μετά από 2, 3, ίσως περίπου 5 μήνες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, επειδή η νόσος COVID-19 είναι πολύ μεταδοτική και απειλητική για τη ζωή σε πολλούς, η καλύτερη δυνατή προσπάθειά μας για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης είναι μέσω ενός αποτελεσματικού εμβολίου μακράς διάρκειας.

 

Τα αντισώματα πιστεύεται ότι εξαφανίζονται γρήγορα

 

Περισσότεροι από 350.000 συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν μια εξέταση αντισωμάτων αίματος για να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν πόσο καιρό τα άτομα με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό έχουν προστατευτικά αντισώματα.

 

Ο πρώτος γύρος των δοκιμών περιελάμβανε 99.908 συμμετέχοντες και πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου. Διαπιστώθηκε ότι 60 ανά 1.000 συμμετέχοντες είχαν αντισώματα. Ο πιο πρόσφατος γύρος δοκιμών, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, διαπίστωσε ότι 44 ανά 1.000 συμμετέχοντες είχαν θετικά αποτελέσματα για αντισώματα, υποδηλώνοντας ότι ο αριθμός των ατόμων με ανιχνεύσιμα αντισώματα μειώθηκε κατά περίπου 26% σε λίγους μήνες.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση των αντισωμάτων ήταν πιο συχνή σε ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και σε άτομα που είχαν ασυμπτωματικές ή ήπιες λοιμώξεις. Οι ενήλικες που είχαν σοβαρή λοίμωξη – μαζί με τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, οι οποίοι πιθανότατα εκτέθηκαν τακτικά στον κορωνοϊό – είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων. Τα ευρήματα υποστηρίζουν άλλα πρόσφατα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού μειώνονται γρήγορα.

 

Ωστόσο, μερικές μικρές μελέτες – όπως μια έκθεση από την Ισλανδία που δείχνει ότι οι άνθρωποι είχαν αντισώματα τους τελευταίους 4 μήνες – δείχνουν ότι τα αντισώματα μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα και χρόνος για να εντοπιστεί ακριβώς πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε άτομα που έχουν αναρρώσει από μια λοίμωξη.

 

Μια άλλη μελέτη στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε πρόσφατα ότι τα άτομα με ήπιες και μέτριες λοιμώξεις παρήγαγαν μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων που παρέμεινε για 3 μήνες, με μέτρια πτώση στα επίπεδα αντισωμάτων να συμβαίνει περίπου στο 5μηνο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί πώς συμπεριφέρονται διάφοροι τύποι αντισωμάτων που στοχεύουν διαφορετικά μέρη του κορωνοϊού με την πάροδο του χρόνου.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.