Ο ΕΡΠΗΤΑΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός
Skin infected Herpes zoster virus. Herpes Virus on body. urticaria rash

Ο ΕΡΠΗΤΑΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ

Ο όρος “έρπητας ζωστήρας” αναφέρεται σε μια κατάσταση που προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί τη νόσο της ανεμοβλογιάς. Αφού ένα άτομο έχει περάσει ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση, διαμένοντας στα νευρικά κύτταρα. Αργότερα, ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να εγκαταλείψει το νευρικό κύτταρο και αυτό είναι που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα.

Η επαναδραστηριοποίηση συμβαίνει συνήθως ως αποτέλεσμα ανωμαλιών της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ηλικία, η παρουσία νόσου όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων αποτελούν παράγοντες κινδύνου.

Τα συµπτώµατα του έρπητα ζωστήρα µπορούν να κυµανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Τα πρώτα συμπτώματα είναι έντονος καυστικός πόνος που συνοδεύεται από εξαιρετική ευαισθησία σε περιοχή του δέρματος.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται στη µία πλευρά του σώµατος, συνήθως στο άνω μέρος του, στο κεφάλι και το λαιµό ή γύρω από τον οφθαλµό, το οποίο σταδιακά µετατρέπεται σε επώδυνες φυσαλίδες γεµάτες υγρό. Στη συνέχεια, οι φυσαλίδες σπάνε, σχηµατίζουν κρούστα και μετά επουλώνονται εντός λίγων εβδοµάδων. 

Εάν το εξάνθημα παρουσιαστεί στο μέτωπο ή στο πρόσωπο, υπάρχει κίνδυνος προσβολής των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Το δυσάρεστο ζήτημα είναι αν ένας ασθενής περάσει στη χρόνια φάση που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία. Η μεθερπητική νευραλγία αποτελεί σύνδρομο χρόνιου περιφερικού νευροπαθητικού πόνου και χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Πρόκειται για μια επώδυνη επιπλοκή που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο επίμονος καυστικός, διαπεραστικός πόνος στην περιοχή όπου υπήρχε το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα. Επειδή ο πόνος είναι χρόνιος και επίμονος, παρεμποδίζει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Ένα γεγονός είναι ότι ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να εμφανιστεί χωρίς να παράγει ένα τυπικό εξάνθημα. Ωστόσο, τα άλλα συμπτώματα του καυστικού πόνου είναι παρόντα.

Υπάρχει εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, το οποίο προστατεύει τόσο από τον έρπητα ζωστήρα όσο και από τη μεθερπητική νευραλγία. Διαθέτει πολύ καλό προφίλ ανοχής και ασφάλειας, που έχει τεκμηριωθεί τόσο από κλινικές έρευνες, όσο και από την κλινική πράξη, καθώς το εμβόλιο κυκλοφορεί για πάνω από 10 χρόνια στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Αν και το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό για όλους, συνιστάται ιδιαίτερα για τις ακόλουθες περιπτώσεις σύμφωνα με το CDC… 

“Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα (Zostavax®) έχει άδεια χρήσης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία ενός ατόμου, τόσο πιο σοβαρές είναι συνήθως οι επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα, οπότε όλοι οι ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα”.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.