ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ DELTA ΤΟΥ SARS-COV-2: ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ;

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ DELTA ΤΟΥ SARS-COV-2: ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ;

Η παραλλαγή Delta του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την νόσο COVID-19, είναι πιο μεταδοτική από τις προϋπάρχουσες παραλλαγές και έχει γίνει γρήγορα η κυρίαρχη παραλλαγή σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης από την παραλλαγή Delta. Μπορούν να βοηθήσουν επιπλέον ενισχυτικές λήψεις;

Τους τελευταίους μήνες, η παραλλαγή Delta του SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε ευρέως σε χώρες σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας την κυρίαρχη παραλλαγή σε πολλά μέρη.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η προσφορά ενός επιπλέον συμπληρωματικού εμβολίου μερικών από τα πιο ευρέως εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 θα μπορούσε να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να κρατήσει την παραλλαγή Delta μακριά.

Τι λένε όμως τα στοιχεία μέχρι τώρα και πώς ανταποκρίνονται οι χώρες παγκοσμίως στην ιδέα της ενσωμάτωσης συμπληρωματικών δόσεων στις εκστρατείες εμβολιασμού τους για την COVID-19;

 

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ενισχυτική αποτελεσματικότητα

Ενώ δημοσιευμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωματικών εμβολίων κατά της COVID-19 έναντι της παραλλαγής Delta δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, ορισμένες από τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν και διανέμουν εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν ανακοινώσει ότι πρόσφατες κλινικές δοκιμές υποστηρίζουν αυτήν την προοπτική.

Σύμφωνα με την έκθεση της Pfizer για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η λήψη μιας πρόσθετης συμπληρωματικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 μετά την αρχική λήψη δύο δόσεων αυξάνει την ποσότητα των αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Delta πέντε φορές σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών και 11 φορές σε ηλικίες 65-85 ετών.

Αυτή η τρίτη δόση θα είναι πανομοιότυπη με τις δύο δόσεις του επί του παρόντος εγκεκριμένου εμβολίου Pfizer. Ωστόσο, η εταιρεία ερευνά επίσης πώς θα βγει μια «ενημερωμένη» δόση εμβολίου, η οποία έχει τροποποιηθεί για να στοχεύσει συγκεκριμένα στην παραλλαγή Delta.

Η Moderna είπε επίσης ότι μια πρόσθετη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 θα μπορούσε να κρατήσει την παραλλαγή Delta μακριά.

Έχουν ήδη εγκριθεί οι ενισχυτικές λήψεις; 

Μετά από αυτά τα ευρήματα, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna αναζητούν άδεια για τις αντίστοιχες συμπληρωματικές δόσεις τους από χώρες που έχουν ήδη εγκρίνει τα κύρια εμβόλιά τους για την νόσο COVID-19.

Μέχρι στιγμής, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει τη διανομή τρίτων συμπληρωματικών δόσεων τόσο των εμβολίων της Pfizer όσο και της Moderna -αλλά μόνο για εκείνους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, και ως εκ τούτου σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από παραλλαγές SARS-CoV-2.

Μορατόριουμ του ΠΟΥ στις συμπληρωματικές λήψεις

Ενώ οι ενισχυτικές λήψεις ενδέχεται να προσφέρουν καλύτερη προστασία έναντι των παραλλαγών του SARS-CoV-2, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την ανησυχία του ότι η ταχεία κατανομή των τρίτων δόσεων εμβολίων σε χώρες υψηλού εισοδήματος θα διευρύνουν το χάσμα εμβολιασμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σε μια προσπάθεια να σπάσει αυτό το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα, ο ΠΟΥ ζήτησε από τις χώρες υψηλού εισοδήματος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης και της διανομής εμβολίων να μην προσφέρουν πρόσθετες συμπληρωματικές δόσεις τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.