ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ

Όταν κάποιος είναι αναίσθητος, είναι απαραίτητο να ξέρουμε τί να κάνουμε. Ορισμένα απλά βήματα πρώτων βοηθειών, όπως ο έλεγχος των ζωτικών σημείων και η εκτίμηση για σοβαρό τραυματισμό, μπορούν να βοηθήσουν μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Εάν ένα άτομο δεν αναπνέει, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ΚΑΡΠΑ.

 

 

Τι να κάνετε πρώτα

Εάν κάποιος φαίνεται αναίσθητος ή δεν ανταποκρίνεται, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρωτήσετε αν είναι εντάξει με δυνατή φωνή. Εάν δεν ανταποκρίνεται, τινάξτε τον απαλά. Αλλά εάν μπορεί να έχει τραυματιστεί, είναι καλύτερο να μην μετακινήσετε το άτομο μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Εάν ένα άτομο εξακολουθεί να μην απαντά, ακολουθήστε τα εξής βήματα με αυτήν τη σειρά:

 

 1. Ελέγξτε ότι οι αεραγωγοί τους είναι ανοιχτοί, χωρίς σημάδια απόφραξης, όπως είναι η δυσκολία στην αναπνοή  ή το σφύριγμα 
 2. Αναζητήστε σημάδια ότι αναπνέει.
 3. Ελέγξτε για καρδιακό παλμό.

 

Στη συνέχεια, καλέστε ή ζητήστε από κάποιον άλλο να καλέσει ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. 

 

Βήματα πρώτων βοηθειών

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε βήματα πρώτων βοηθειών, είναι απαραίτητο να διαπιστώσετε εάν το αναίσθητο άτομο αναπνέει ή όχι.

 

 

Εάν το άτομο αναπνέει

Εάν το άτομο αναπνέει, κάντε του βασικές ερωτήσεις, όπως το όνομα και τα γενέθλιά του ή τη διεύθυνσή του.

 

Εάν το άτομο μπορεί να έχει τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη, αφήστε το όπως είναι. Λάβετε μέτρα για να κρατήσετε το λαιμό του στηριγμένο και ακίνητο.

Εάν το άτομο αναπνέει και είναι απίθανο να έχει τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη, μεταφέρετέ το σε θέση ανάρρωσης στο αριστερό πλάι του. Τοποθετήστε τα πόδια του έτσι ώστε τα ισχία και τα γόνατά του να σχηματίζουν ορθή γωνία. Γείρετε το κεφάλι του απαλά προς τα πίσω για να διατηρήσετε τους αεραγωγούς του ανοιχτούς.

 

 

Εάν το άτομο δεν αναπνέει

Εάν ένα άτομο είναι αναίσθητο και δεν αναπνέει, μπορεί να χρειαστεί να το μετακινήσετε προσεκτικά στην πλάτη του προστατεύοντας τον αυχένα του, ώστε να μπορεί να λάβει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) . Καλέστε το 199 πριν από την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ.

Εάν το άτομο κινείται, βήχει ή αναπνέει, αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Εάν δεν συμβεί τίποτα από αυτά, συνεχίστε να δίνετε ΚΑΡΠΑ μέχρι να φτάσει η επείγουσα βοήθεια.

Εάν το άτομο δεν αναπνέει και έχει κάτι στο λαιμό του, συνεχίστε να εκτελείτε θωρακικές συμπιέσεις της ΚΑΡΠΑ και να ελέγχετε αν το αντικείμενο έχει εκτοπιστεί.

 

 

Εάν το άτομο αιμορραγεί

Εάν το αναίσθητο άτομο αιμορραγεί έντονα, εντοπίστε τον τραυματισμό και ασκήστε ισχυρή, άμεση πίεση στην πληγωμένη περιοχή για να επιβραδύνετε τη ροή του αίματος μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

 

 

Τι να μην κάνουμε

Υπάρχουν επίσης ορισμένα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε κατά τη χορήγηση πρώτων βοηθειών:

 • Μην βάζετε μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι ενός αναίσθητου ατόμου, καθώς μπορεί να διαταράξει την αναπνοή του.
 • Μην προσπαθήσετε να το κάνετε να καθίσει.
 • Μην του ρίχνετε νερό στο πρόσωπο.
 • Μην το χαστουκίζετε.
 • Μην προσπαθήσετε να το κάνετε να πιει νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό.
 • Μην αφήνετε ένα αναίσθητο άτομο χωρίς επίβλεψη.

 

 

Περίληψη

Η χορήγηση πρώτων βοηθειών σε αναίσθητο άτομο μπορεί να βοηθήσει. Είναι επίσης σημαντικό να λάβει το άτομο ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό. Η καλύτερη ιδέα είναι να καλέσετε την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε πρώτες βοήθειες ή ΚΑΡΠΑ, εάν είναι απαραίτητο. Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερες επιπλοκές και καλύτερη προοπτική συνολικά.

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.