ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΔΥΑΡΡΥΘΜΙΑ;

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΔΥΑΡΡΥΘΜΙΑ;

Η βραδυαρρυθμία είναι ένας τύπος καρδιακής αρρυθμίας. Χαρακτηρίζεται από έναν ασυνήθιστα αργό και ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός υποκείμενου καρδιακού προβλήματος ή ενός άλλου σοβαρού προβλήματος υγείας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η βραδυαρρυθμία είναι όταν ο καρδιακός ρυθμός είναι ακανόνιστος και λιγότερο από 60 παλμούς ανά λεπτό . Τα άτομα με βραδύτερους από τους κανονικούς καρδιακούς παλμούς έχουν βραδυκαρδία, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αργό καρδιακό ρυθμό με υποκείμενη αιτία. Η φλεβοκομβική βραδυκαρδία είναι όταν ο καρδιακός ρυθμός είναι αργός αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε «φλεβοκομβικό ρυθμό», που είναι ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς.

Ωστόσο, απλώς μια αργή καρδιακή συχνότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά. Πράγματι, σε μερικούς ανθρώπους, είναι ένα σημάδι εξαιρετικής καρδιαγγειακής υγείας.

 

 

Βραδυαρρυθμία έναντι βραδυκαρδίας 

Και οι δύο αυτές καταστάσεις σημαίνουν ότι ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου είναι πιο αργός από τον τυπικό. Η βραδυαρρυθμία συνήθως υποδηλώνει μια υποκείμενη κατάσταση, ενώ η βραδυκαρδία μπορεί να είναι μια φυσιολογική σωματική λειτουργία κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων, όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Βραδυαρρυθμία σημαίνει πιο αργός από τον συνηθισμένο καρδιακό ρυθμό με αρρυθμία. Βραδυκαρδία σημαίνει αργός καρδιακός ρυθμός.

Τα άτομα με βραδυαρρυθμία μπορεί να παρουσιάσουν αργό καρδιακό ρυθμό και αρρυθμία ή διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως:

 • λιποθυμία ή αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης
 • Αδυναμία άσκησης
 • κούραση
 • σύγχυση που γίνεται μεγαλύτερη όταν επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός

 

 

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν:

 • παρατηρήσετε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός γίνεται ξαφνικά πιο αργός από το συνηθισμένο
 • έχετε άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, δυσανεξία στην άσκηση, ζάλη ή λιποθυμία ή αίσθημα λιποθυμίας
 • παίρνετε φάρμακα που μπορεί να μειώσουν τον καρδιακό ρυθμό

 

 

Περίληψη 

Ένας αργός καρδιακός ρυθμός μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει προφανής αιτία. Οι περισσότεροι γιατροί αδυνατούν να κάνουν ακριβή διάγνωση μόνο με βάση τα συμπτώματα. Ωστόσο, εάν ένα άτομο με αργό καρδιακό ρυθμό παρουσιάζει άλλα συμπτώματα, μπορεί να σημαίνει ότι έχει καρδιακό πρόβλημα.

Εάν υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχετε βραδυαρρυθμία επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο  (+30) 2310.618.568 για να μάθετε σχετικά με τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας.

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.