ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19

Ενώ πολλοί επιστήμονες αγωνίζονται να βρουν εμβόλια για να εξοντώσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, άλλοι ερευνητές διερευνούν το παρελθόν, προσπαθώντας να αποκαλύψουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ιού: ακριβώς από πού προήλθε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συγκεντρώσει μια διεθνή ομάδα 10 επιστημόνων για να εντοπίσει την προέλευση του ιού. Θα πρέπει να διερευνήσουν τόσο τα ύποπτα ζώα όσο και το πώς μολύνθηκαν οι πρώτοι ασθενείς.

“Θέλουμε να μάθουμε την προέλευση του ιού και θα κάνουμε τα πάντα για να την ανακαλύψουμε”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ,   Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Πηγή της εξάπλωσης

Οι πρώτες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στην κινεζική πόλη Ουχάν πριν από ένα χρόνο. Ο ΠΟΥ είπε ότι οι πρώτες περιπτώσεις στην Ουχάν πιστεύεται ότι χρονολογούνται από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όμως “όταν εντοπίζεται για πρώτη φορά μια επιδημία δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα από πού ξεκίνησε”, πρόσθεσε σε μια έκθεση του Νοεμβρίου.

Τους τελευταίους μήνες, ερευνητές σε διάφορες χώρες έχουν προτείνει ότι κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να είχαν περάσει απαρατήρητες πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, με βάση την ανάλυση δειγμάτων λυμάτων και αίματος. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη «σαφών στοιχείων» για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών, δήλωσε ο Etienne Simon-Loriere, του τμήματος ιολογίας στο Institut Pasteur στο Παρίσι.

Για να δημιουργήσουν ένα οικογενειακό δέντρο ιών, οι ερευνητές βασίζονται σε γενετική ανάλυση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει “να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική μετάδοσης, ιδιαίτερα πώς ο ιός μπορεί να έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου” δήλωσε ο ΠΟΥ.

Πως έγινε η μετάδοση στους ανθρώπους

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ασθένεια έχει ζωική προέλευση.

“Το μεγάλο ερώτημα είναι το τί οδήγησε στο να μεταδοθεί στους ανθρώπους”, δήλωσε ο Etienne Simon-Loriere. Οι υποψίες έχουν πέσει σε νυχτερίδες, οι οποίες είναι «μια σημαντική δεξαμενή για κορωνοϊούς», προσθέτει. Αλλά πιθανότατα θα υπήρχε ένα ενδιάμεσο ζώο που θα μετέδωσε τον SARS-CoV-2 σε ανθρώπους.

 Ο παγκολίνος- ένα θηλαστικό που υπόκειται σε αχαλίνωτη λαθραία παράνομη διακίνηση – αναγνωρίστηκε ως πιθανός φορέας με βάση γενετική ανάλυση. Αλλά η υπόθεση δεν έχει  εξακριβωθεί.

Οι ερευνητές του ΠΟΥ θα πρέπει να αποσαφηνίσουν αυτό το σημείο εξετάζοντας την αγορά στην Ουχάν, η οποία εμπορευόταν ζωντανά και άγρια ​​ζώα και έχει συνδεθεί με πολλές από τις πρώτες περιπτώσεις. Η ομάδα θα είναι οπλισμένη με στοιχεία που δεν είχαμε στην αρχή της πανδημίας.

Ο Simon-Loriere είπε ότι θα μπορούσαν να αναζητήσουν ένα ζώο με υποδοχέα ιού , μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ACE2, παρόμοια με αυτή που βρέθηκε στον άνθρωπο. Μέσω αυτού του υποδοχέα ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Ορισμένα ζώα όπως τα βιζόν και τα κουνάβια, βρέθηκαν να έχουν πολύ παρόμοιο υποδοχέα με τον άνθρωπο, ενώ άλλα είναι αρκετά διαφορετικά.

Μια άλλη θεωρία προέλευσης που περιστράφηκε γύρω από θεωρίες συνωμοσίας για μήνες ήταν ότι το Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν συμμετείχε στο ξέσπασμα της πανδημίας. Στο πλαίσιο των διπλωματικών εντάσεων, ο  πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα, ισχυριζόμενος ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από το εργαστήριο. Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες.

Ενώ ο Simon-Loriere είπε ότι δεν ήταν ακόμη δυνατό να αποκλειστεί εντελώς η ιδέα ότι ο ιός διέφυγε κατά λάθος, τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη ». 

“Όλα τα στοιχεία του γονιδιώματός του έχουν ήδη παρατηρηθεί στη φύση, κυρίως σε κορωνοϊούς νυχτερίδων”, είπε.

Ξετυλίγοντας το «αίνιγμα»

Ο ΠΟΥ λέει ότι η κατανόηση του πώς ξεκίνησε μια επιδημία είναι “απαραίτητη για την αποτροπή περαιτέρω μετάδοσης στον ανθρώπινο πληθυσμό “. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η διαδικασία εντοπισμού του τρόπου με τον οποίο μια ασθένεια μεταδόθηκε από ζώα “είναι ένα αίνιγμα που μπορεί να πάρει χρόνια για να λυθεί”.

“Η εισαγωγή ενός νέου ιού στον ανθρώπινο πληθυσμό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που μπορεί να επιλύσει ένας επιδημιολόγος”, ανέφερε.

Ο στόχος είναι να «κατανοήσουμε τον μηχανισμό και να εφαρμόσουμε μέτρα για την αποφυγή της εμφάνισης ενός νέου SARS-CoV-3, 4 κ.λπ.»,δήλωσε ο Simon-Loriere.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.