ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία

 

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης , οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Εάν είστε έγκυος, το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας για εσάς και το παιδί σας.

Αυτό το άρθρο σας λέει περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και διαφόρων ασθενειών. Εξηγεί επίσης πώς η επίτευξη και η διατήρηση ενόςφυσιολογικού βάρους μπορεί να βοηθήσει εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα να παραμείνετε πιο υγιείς καθώς μεγαλώνετε.

 

Τι είδους προβλήματα υγείας συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία;

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας, όπως

 • διαβήτης τύπου 2
 • υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
 • καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια
 • ορισμένοι τύποι καρκίνου
 • οστεοαρθρίτιδα
 • λιπώδης νόσος του ήπατος
 • νεφρική νόσος
 • προβλήματα εγκυμοσύνης, όπως υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτης κύησης), υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένος κίνδυνος για καισαρική τομή

 

Πώς μπορώ να γνωρίζω εάν ζυγίζω πάρα πολύ;

Η απόκτηση λίγων κιλών κατά τη διάρκεια του έτους μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη υπόθεση. Αλλά αυτά τα κιλά μπορούν να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν το βάρος σας θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας; Η γνώση δύο αριθμών μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον κίνδυνο: η βαθμολογία του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το μέγεθος της μέσης σας σε εκατοστά.

Δείκτης μάζας σώματος

Ο ΔΜΣ είναι ένας τρόπος για να διαπιστώσετε εάν είστε σε κανονικό βάρος, είστε υπέρβαροι ή έχετε παχυσαρκία. Μετρά το βάρος σας σε σχέση με το ύψος σας και παρέχει μια βαθμολογία για να σας βοηθήσει να τοποθετηθείτε σε μια κατηγορία:

 • κανονικό βάρος: ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9
 • υπέρβαρος/η: ΔΜΣ από 25 έως 29,9
 • παχυσαρκία: ΔΜΣ 30 ή υψηλότερος

Περιφέρεια μέσης

Ένας άλλος σημαντικός αριθμός που πρέπει να γνωρίζετε είναι το μέγεθος της μέσης σας σε εκατοστά. Το να έχετε πολύ λίπος στην κοιλιά σας μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία ακόμη περισσότερο από το να έχετε λίπος σε άλλα μέρη του σώματός σας. Οι γυναίκες με μέγεθος μέσης μεγαλύτερη από 100 εκατοστά και οι άνδρες με μέγεθος μέσης άνω των 86 εκατοστών μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

 

Γνωρίστε τους αριθμούς υγείας σας

Ακολουθούν ορισμένοι αριθμοί για να στοχεύσετε.

 

Μετρήσεις – Στόχος

Στόχος ΔΜΣ 18.5-24.9

Περιφέρεια μέσης Άνδρες: λιγότερο από 100 εκατοστά

Γυναίκες: λιγότερο από 86 εκατοστά

Πίεση αίματος 120/80 mm Hg ή λιγότερο

LDL (κακή χοληστερόλη) Λιγότερο από 100 mg / dl

HDL (καλή χοληστερόλη) Άνδρες: περισσότερα από 40 mg / dl

Γυναίκες: περισσότερα από 50 mg / dl

 

Τριγλυκερίδια Λιγότερο από 150 mg / dl

Σάκχαρο στο αίμα (νηστεία) Λιγότερο από 100 mg / dl

 

Διαβήτης τύπου 2

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια στην οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πάνω από τα φυσιολογικά. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι η κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων, νεφρικών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, ακρωτηριασμού και τύφλωσης. Το 2009, ο διαβήτης ήταν η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη. Το οικογενειακό ιστορικό και τα γονίδια παίζουν μεγάλο ρόλο στον διαβήτη τύπου 2. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας, κακή διατροφή και υπερβολικό σωματικό βάρος γύρω από τη μέση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός μεταξύ των μαύρων, των Λατίνων και των Ινδιάνων από ό, τι στους λευκούς. 

Πώς συνδέεται ο διαβήτης τύπου 2 με το υπερβολικό βάρος;

Περισσότερο από το 87% των ενηλίκων με διαβήτη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Δεν είναι σαφές γιατί τα άτομα που είναι υπέρβαρα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια. Μπορεί να είναι ότι το υπερβολικό βάρος προκαλεί την αλλαγή των κυττάρων, καθιστώντας τα ανθεκτικά στην ορμόνη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη μεταφέρει σάκχαρο από το αίμα στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Όταν ένα άτομο είναι ανθεκτικό στην ινσουλίνη , το σάκχαρο στο αίμα δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα κύτταρα, με αποτέλεσμα υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Επιπλέον, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το σάκχαρο στο αίμα κανονικό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σταδιακή ανεπάρκεια αυτών των κυττάρων.

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η απώλεια βάρους;

Εάν διατρέχετε κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 , η απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ή να καθυστερήσετε την έναρξη του διαβήτη . Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, η απώλεια βάρους και η σωματική σας δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να αποτρέψετε ή να καθυστερήσετε προβλήματα υγείας. Η απώλεια βάρους και η περισσότερη άσκηση μπορεί επίσης να σας επιτρέψει να μειώσετε την ποσότητα του αντιδιαβητικού φαρμάκου που παίρνετε.

 

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.