ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ;

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός
Doctor or nurse is preparing to give a injection vaccine against covid-19 to a little child

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ρωτούν: αν τα παιδιά τους είναι γενικά υγιή, χρειάζονται πραγματικά ένα εμβόλιο κατά της γρίπης; Η σύντομη απάντηση είναι ναι, χρειάζονται! Ο μη εμβολιασμός του παιδιού σας θα μπορούσε ενδεχομένως να το θέσει σε πραγματικό κίνδυνο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία κάθε περίοδο γρίπης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τη γρίπη και να παρουσιάσουν επιπλοκές από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο σχολείο, όπου το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι πολύ σημαντικό για την προστασία του παιδιού σας και κάθε άλλου παιδιού με το οποίο έρχεται σε επαφή.

 • Τα παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 18 ετών πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο.

 • Οι γονείς και όλα τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με τα παιδιά θα πρέπει επίσης να εμβολιάζονται, συμπεριλαμβανομένων όλων των εργαζομένων με παιδιά, των εκπαιδευτικών των σχολείων και όσων εργάζονται στο δημόσιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που φροντίζουν παιδιά κάτω των 6 μηνών.

 • Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 9 ετών που κάνουν για πρώτη φορά εμβόλιο κατά της γρίπης θα πρέπει να κάνουν δύο δόσεις, με διαφορά ενός μήνα. Η πρώτη από τις δόσεις εισάγει τον ιό στον οργανισμό του παιδιού και η δεύτερη δόση τούς δίνει την ανοσία που χρειάζονται.

Στα παιδιά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και πρέπει να εμβολιαστούν περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά που πάσχουν από τις ακόλουθες χρόνιες παθήσεις:

 • Άσθμα ή οποιοσδήποτε άλλος τύπος πνευμονικών ή αλλεργικών παθήσεων

 • Οποιαδήποτε πάθηση που επηρεάζει την αναπνοή τους

 • Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

 • Όσοι έχουν πρόβλημα ή ασθένεια στα νεφρά

 • Όσοι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο

 • HIV/AIDS

 • Όσοι πάσχουν από Σακχαρώδη διαβήτη 

Κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται και υπάρχει ένα διαφορετικό στέλεχος, οπότε κάθε χρόνο αναπτύσσονται νέα βελτιωμένα εμβόλια που στοχεύουν στο νέο στέλεχος που είναι πιθανό να συναντήσετε και γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε ένα νέο εμβόλιο γρίπης στην αρχή κάθε περιόδου γρίπης. 

Οι έγκυες γυναίκες θεωρείται επίσης ότι έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, γι’ αυτό συνιστάται να εμβολιαστούν έγκαιρα και οι γυναίκες που είναι πιθανό να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης, συνιστάται επίσης να προστατευτούν κάνοντας ένα εμβόλιο γρίπης.

Αφού εμβολιαστεί το παιδί σας, θα χρειαστούν 2 εβδομάδες μέχρι να προστατευτεί πλήρως από τη γρίπη, γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό του παιδιού σας εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχουν επιπλοκές.

Εάν δεν έχετε εμβολιάσει το παιδί σας:

 • Τα παιδιά σας ηλικίας 2 έως 5 ετών είναι πιο πιθανό να χρειαστούν επείγουσα ιατρική φροντίδα από γιατρό ή από τα επείγοντα περιστατικά.

 • Τα παιδιά είναι μακράν οι μεγαλύτεροι μεταδότες της γρίπης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά ξεχνούν να εφαρμόζουν καλή υγιεινή των χεριών και συνήθως εκτίθενται σε πολλούς άλλους ανθρώπους. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στον ιό της γρίπης από τους ενήλικες και τον μεταδίδουν πιο εύκολα.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο Dr. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το ...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *
ΣΧΟΛΙΑ

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.