5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ

Λίγοι τομείς της ζωής είναι τόσο γεμάτοι παραπληροφόρηση και μύθους όσο η υγεία. 

Για να σας βοηθήσουμε να ξεχωρίσετε το γεγονός από τη φαντασία, συγκεντρώσαμε κάποιους από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με την υγεία – και τα γεγονότα πίσω από αυτούς. 

 

 

1. Το αντηλιακό απαιτείται μόνο όταν έχει ήλιο.

Ανεξάρτητα από τον καιρό, θα πρέπει να είστε επιμελής για την εφαρμογή της προστασίας από τον ήλιο όλο το χρόνο. Ειδικά στην Ελλάδα, η εφαρμογή αντηλιακού όλο το χρόνο είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείπουμε. Όταν έχει συννεφιά ή βρίσκεστε στην σκιά, νομίζετε πως προστατεύεστε από τον ήλιο και δεν χρειάζεται να βάλετε αντηλιακό αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο ήλιος μπορεί να σας βλάψει ακόμα και όταν έχει συννεφιά, βρέχει ή όταν είστε στην σκιά. Γι αυτό και η χρήση αντηλιακού καλό είναι να γίνεται όλο το χρόνο. 

 

 

2. Οι δίαιτες για απώλεια βάρους είναι υγιεινές

Εάν οι δίαιτες χρησιμοποιούνται ως γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, μπορούν να γίνουν εμμονή και να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές. Ο σημαντικός περιορισμός της τροφής που προσβλέπει στην απώλεια βάρους -κάτι το οποίο συχνά διαφημίζεται από τη βιομηχανία διατροφής και φυσικής κατάστασης- μπορεί να είναι επιβλαβής και να προκαλέσει διαταραχές στον οργανισμό.

 

 

3. Πρέπει να αφαιρέσετε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή σας

Θα έχετε ακούσει πολλούς να λένε ότι αποφεύγουν τη ζάχαρη, γιατί κάνει κακό στην υγεία τους, αλλά στην ουσία δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ζάχαρης. Η φυσική ζάχαρη μπορεί να βρεθεί σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και σπόρους. 

Δεν είναι πρόβλημα η «κατανάλωση ζάχαρης», αλλά η «κατάχρηση». Παραδείγματα κακής χρήσης είναι τα γλυκά, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.

 

 

4. Η γλουτένη είναι κακή

Με το lifestyle  χωρίς γλουτένη να γίνεται mainstream, μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι η γλουτένη είναι βλαβερή για εσάς. Αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινή μόνο για άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη, όπως η κοιλιοκάκη ή η δυσανεξία στη γλουτένη. Άτομα που έχουν κοιλιοκάκη χρειάζονται διατροφή χωρίς γλουτένη επειδή η γλουτένη προκαλεί ανεπιθύμητη αντίδραση στο σώμα που βλάπτει τα έντερα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

 

5. Το αντιγριπικό εμβόλιο σου δίνει τη γρίπη

Ειδικά αυτήν την εποχή, αυτός ο μύθος εμφανίζεται δηλώνοντας ότι με τη λήψη του αντιγριπικού εμβολίου, κολλάτε γρίπη . Στην πραγματικότητα, τα εμβόλια γρίπης είτε κατασκευάζονται με ανενεργό ιό γρίπης ή καθόλου ιό.

 

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάβετε τον ιό της γρίπης με το να κάνετε το εμβόλιο. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικρές παρενέργειες. Οι πιο συχνές είναι ο πόνος, η ερυθρότητα, το πρήξιμο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, χαμηλός πυρετός, πονοκέφαλοι ή μυϊκοί πόνοι. Είναι εύκολο για μερικούς να συγχέουν αυτά τα συμπτώματα με τη γρίπη, γι ‘αυτό και αυτός ο μύθος επιμένει να αναπαράγεται από πολλούς στις μέρες μας. 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.