6 ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

6 ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η στήλη αυτού του μήνα θα εστιάσει στις πολλές μισές αλήθειες και παρανοήσεις που περιβάλλουν τις καρδιακές παθήσεις. Μεταξύ άλλων θεμάτων, θα αναφερθούμε στο κάπνισμα, την ηλικία, την άσκηση και τα συμπληρώματα διατροφής.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου. Είναι υπεύθυνες για 17,9 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα άτομο πεθαίνει κάθε 36 δευτερόλεπτα από καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι καρδιακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν 1 στους 4 θανάτους στις ΗΠΑ.

Σήμερα, θα αναλύσουμε κάποιους συνηθισμένους μύθους σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις.

 

Μύθος  1. Οι νέοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις καρδιακές παθήσεις

Είναι αλήθεια ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν άτομα άνω των 65 ετών, αλλά το 4-10% των καρδιακών προσβολών συμβαίνει σε άτομα κάτω των 45 ετών, κυρίως στους άνδρες. Επιπλέον, παίζει ρόλο πώς ζούμε τη ζωή μας ως παιδιά, έφηβοι και ενήλικες και αυτό θέτει τα θεμέλια για την υγεία της καρδιάς μας καθώς γερνάμε.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε  τρανς λιπαρά και κορεσμένα λίπη ή το κάπνισμα αυξάνει σταδιακά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων καθώς γερνάμε. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σήμερα χτίζουν τα θεμέλια για μια υγιέστερη καρδιά στη μετέπειτα ζωή.

Μια μελέτη που διερεύνησε τη θνητότητα των καρδιακών παθήσεων σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι «σε πάνω από το 50% των Πολιτειών παρατηρήθηκε αύξηση στη θνητότητα των καρδιακών παθήσεων από το 2010 έως το 2015 σε ενήλικες ηλικίας 35–64 ετών».

 

Μύθος 2. Οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση εάν έχουν καρδιακή νόσο

Αυτός είναι ένας αρκετά διαδεδομένος μύθος. Η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση του καρδιακού μυός και στη βελτίωση της ροής του αίματος γύρω από το σώμα.

Τον Αύγουστο του 2020, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας δημοσίευσε οδηγίες για την άσκηση σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο καθηγητής Sanjay Sharma, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία των οδηγιών, εξηγεί :

“Η πιθανότητα άσκησης που προκαλεί καρδιακή ανακοπή ή καρδιακή προσβολή είναι εξαιρετικά χαμηλή.” Ωστόσο, σημειώνει: “Τα άτομα που είναι εντελώς ανενεργά και τα άτομα με προχωρημένη καρδιακή νόσο θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν την άσκηση.”

 

Μύθος  3. Παίρνω φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, ώστε να μπορώ να φάω ό, τι μου αρέσει

Μερικά φάρμακα, όπως οι στατίνες, μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άτομο που παίρνει στατίνες μπορεί να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λίπη χωρίς όριο.

Η χοληστερόλη καταναλώνεται είτε στην τροφή που τρώτε είτε παράγεται στο ήπαρ. Οι στατίνες μπλοκάρουν ένα ένζυμο στο ήπαρ που είναι απαραίτητο για την παραγωγή χοληστερόλης, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να αυξήσει την ποσότητα η προσλαμβανόμενης χοληστερόλης από τις τροφές.  

Εν ολίγοις, οι στατίνες μπορεί να είναι σε θέση να παρακάμψουν τις δυσμενείς επιδράσεις μιας κακής διατροφής, αλλά μια κακή διατροφή θα αυξήσει τον κίνδυνο άλλων ανεξάρτητων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία , η υπέρταση και ο διαβήτης .

 

Μύθος 4. Οι καρδιακές παθήσεις εμφανίζονται στην οικογένειά μου, οπότε δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να το σταματήσω

Εάν τα στενά μέλη της οικογένειας έχουν καρδιακή νόσο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο . Ωστόσο, δεν είναι αναπόφευκτο και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη μείωση του κινδύνου, ακόμη και για άτομα με γενετική προδιάθεση.

Αυτοί περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, τη διακοπή του καπνίσματος , τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την τακτική άσκηση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εάν η καρδιακή νόσος εκδηλωθεί στην οικογένεια, μπορεί να μην είναι ένδειξη γενετικής προδιάθεσης. Οι οικογένειες τείνουν να μοιράζονται παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και οι συνήθειες στην άσκηση, οι οποίοι και οι δύο μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Μύθος 5. Οι βιταμίνες μπορούν να αποτρέψουν καρδιακές παθήσεις

Αν και οι περισσότερες βιταμίνες, που λαμβάνονται στις συνιστώμενες δόσεις, είναι απίθανο να κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η λήψη συμπληρωμάτων και βιταμινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Και σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

Για παράδειγμα, μια συστηματική ανασκόπηση και μια μετα-ανάλυση έψαχναν συσχετίσεις μεταξύ πολυβιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής και μιας σειράς καρδιαγγειακών καταληκτικών σημείων, συμπεριλαμβανομένων της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου .

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε το 2018 , συμπεριέλαβε δεδομένα από 18 υπάρχουσες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 2.019.862 συμμετεχόντων.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη πολυβιταμινών και ανόργανων συστατικών δεν μειώνει τα καρδιαγγειακά συμβάματα στο γενικό πληθυσμό.

 

Μύθος 6. Έχω καπνίσει εδώ και χρόνια, δεν έχει νόημα να σταματήσω τώρα

Αυτός είναι ένας μύθος. Το κάπνισμα είναι κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων. Μόλις ένα άτομο σταματήσει το κάπνισμα, αρχίζουν τα οφέλη για την υγεία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης γράφει:

«Δεν έχει σημασία πόσων ετών είσαι ή πόσο καιρό καπνίζεις, το να σταματήσεις το κάπνισμα ανά πάσα στιγμή βελτιώνει την υγεία σου. Όταν σταματήσετε, είναι πιθανό να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας, να αναπνέετε πιο εύκολα, να έχετε περισσότερη ενέργεια και να εξοικονομείτε χρήματα. “

Εξηγούν επίσης ότι θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου και θα έχετε καλύτερη κυκλοφορία.

 

Επίλογος

Οι καρδιακές παθήσεις είναι συχνές, αλλά δεν είναι αναπόφευκτες. Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.