ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Ο εμβολιασμός είναι μια από τις σημαντικότερες  ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται, προκειμένου να προστατευτούν οι άνθρωποι από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα.

Η γρίπη είναι συχνή και έχει σοβαρές επιπλοκές. Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Γίνεται σε νεότερα άτομα αν έχουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης συνιστώνται σε άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα από 6 μηνών και έγκυες γυναίκες.

Xορηγείται σε άνδρες και γυναίκες από την ηλικία των 9 ετών και πάνω για προστασία από τα ακόλουθα νοσήματα τα οποία προκαλούνται από εννέα τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) (τύποι 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 του ιού HPV):

  • προκαρκινικές αλλοιώσεις (νεοπλασίες) και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου και του πρωκτού
  • κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Υπάρχουν δυο τύποι εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου. Ο εμβολιασμός συνίσταται μετά τα 65 έτη, αλλά σε καπνιστές ή όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας αρχίζει νωρίτερα.

Μία δόση εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα συστήνεται για ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω ανεξάρτητα αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.

Συστήνεται σε όλους τους ανεμβολίαστους ενήλικες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εμβολιάζονται πλήρως με 3 δόσεις. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται με μία αναμνηστική δόση ανά 10ετία.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για την ιλαρά εισήχθη το 1981 και οι δυο δόσεις το 1991. Τώρα γνωρίζουμε ότι χρειάζονται δυο δόσεις για ικανοποιητική ανοσία. Άτομα γεννημένα μετά το 1970 και πριν το 1981 έχουν σημαντικές πιθανότητες  είτε να μην έχουν εμβολιαστεί για την ιλαρά και είναι επίνοσοι (εκτός κι αν υπάρχει εργαστηριακά επιβεβαιωμένη νόσος στο παρελθόν), είτε να έχουν κάνει μόνο μία δόση, κάτι που ξέρουμε πια ότι δεν προσφέρει ικανοποιητική προστασία. Η μέγιστη δυνατή προστασία παρέχεται από δύο, συνολικά, δόσεις MMR. Άτομα γεννημένα πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα για την ιλαρά, αφού λόγω της εκτεταμένης κυκλοφορίας των «άγριων» στελεχών του ιού εκείνη την περίοδο, σχεδόν όλοι είχαν είτε νοσήσει είτε εκτεθεί στον ιό.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε τώρα στο (+30) 2310618568 ή επισκεφθείτε τις συχνές ερωτήσεις.

error: Συναγερμός: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!