ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

– ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ –

Η δυσλιπιδαιμία είναι η παθολογική διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα, η οποία χαρακτηρίζεται από ποσοτική αλλά και ποιοτική διαταραχή ενός ή περισσότερων λιπιδίων του αίματος.

Υπάρχουν αρκετές μορφές λιπιδίων με εκείνες που έχουν μελετηθεί περισσότερο να είναι :

 • η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)
 • η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)
 • η ολική χοληστερόλης(ΤC)
 • τα τριγλυκερίδια

Η δυσλιπιδαιμία διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν είναι κληρονομικής αιτιολογίας και σε δευτεροπαθή όταν προέρχεται από άλλες παθολογικές καταστάσεις ή από κακή διατροφή. Η αυξημένη χοληστερίνη αίματος αλλά και γενικότερα η δυσλιπιδαιμία, αναπτύσσει και επιταχύνει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης που μπορεί να οδηγήσει στη στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η δυσλιπιδαιμία χαρακτηρίζεται σαν ”αθόρυβος και ύπουλος αντίπαλος” αφού συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και δρα βλαπτικά στον αυλό των αρτηριών στενεύοντας τον, δηλαδή φράζει τις αρτηρίες και θέτει τον ασθενή σε υψηλό κίνδυνο.

Η διάγνωση της δυσλιπιδαιμίας γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος και η αντιμετώπιση γίνεται με συνδυασμό σωστής διατροφής και φαρμάκων. Η διατροφή και η σωματική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν τα επίπεδα λιπιδίων και η συνεχής παρακολούθηση κρίνεται απαραίτητη. H δυσλιπιδαιμία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μέρος ενός γενικότερου μεταβολικού συνδρόμου και όχι μεμονωμένα. Έτσι, η ρύθμιση του διαβήτη, η αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, η διακοπή του καπνίσματος και ο συνδυασμός καλής διατροφής και σωματικής άσκησης συνιστούν τη καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση.

Πριν από την εξέταση ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστον 12 ώρες.

Ο ασφαλισμένος με την τυπωμένη ηλεκτρονική συνταγή μπορεί να προμηθευτεί εντός πέντε(5) ημερών τα φάρμακα ή τα αναλώσιμα υλικά από φαρμακείο της επιλογής του (είτε στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς θεώρηση από ελεγκτή ιατρό, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις αφού προηγουμένως έχει θεωρηθεί από τον αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, όπου τούτο προβλέπεται)καταβάλλοντας μόνο το ποσό της οριζόμενης από το Νόμο συμμετοχής του. Το γενικό ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών οργανισμών για φάρμακα ανέρχεται στο 25% της αξίας αυτών. Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες παθήσεων για τις οποίες προβλέπεται ποσοστό 10% και 0%.

Στις συνταγές πρέπει να αναγράφονται μόνο οι ποσότητες φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία ενός μηνός. Ειδικά για χρόνιες παθήσεις μπορεί να εκδίδεται από τον ιατρό δίμηνη, τρίμηνη ή εξάμηνη επαναλαμβανόμενη συνταγή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη γίνεται με απλές αιματολογικές εξέτασεις:

α) Γλυκόζη νηστείας>126mg/dl σε δύο πρωινές μετρήσεις σακχάρου σε διαφορετικές μέρες,

β) Τυχαία μέτρηση σακχάρου μεγαλύτερη από 200mg/dl,

γ) Παθολογική τιμή σε O.G.T.T (καμπύλη σακχάρου).

Ο διαβητικός θα πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικές μετρήσεις σακχάρου στο σπίτι με στόχο την αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων του σακχάρου, αλλά και την καλύτερη ρύθμιση αυτού τροποποιώντας ανάλογα την δόση. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαβητικός αντιμετωπίζεται ως ένας πιθανός στεφανιαίος ασθενής, εξαντλώντας όλο τον εργαστηριακό έλεγχο για τον αποκλεισμό στεφανιαίας νόσου, αλλά και για την καλύτερη δυνατή ρύθμιση μεταβολικών παραγόντων.

Είναι μία ασθένεια την οποία προκαλεί κάποιο μικρόβιο, είτε ιός, είτε βακτήριο, είτε μύκητας, είτε κάποιος άλλος παθογόνος μικροοργανισμός ο οποίος εισχωρεί στον οργανισμό μας, ενώ είναι πιθανότερο να συμβεί όταν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί άμυνάς μας είναι σε καταστολή. Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο σε ένα εντελώς υγιές μέχρι εκείνη τη στιγμή άτομο.

Λοίμωξη γενικά προκαλείται από έναν παθογόνο μικροοργανισμό (πχ βακτήριο,ιός, μύκητας) όταν αυτός προσβάλει κάποιο σύστημα του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, οι λοιμώξεις διακρίνονται σε λοιμώξεις αναπνευστικού (ανώτερο, κατώτερο) , ουροποιητικού, γαστρεντερικού κ.ά.


Λοίμωξη σημαίνει ότι ένας αριθμός μικροβίων βρίσκεται σε ένα σημείο του οργανισμού όπου φυσιολογικά δεν υπάρχουν και άμεσα ή έμμεσα, μέσω της τοξικότητάς τους, προκαλούν αντίδραση φλεγμονής που συνοδεύεται και από την κλινική εικόνα της εκάστοτε λοίμωξης. Η λοίμωξη μπορεί να είναι εξωγενής (εισβολή μικροοργανισμών από το εξωτερικό περιβάλλον) ή ενδογενής (σαν αποτέλεσμα υπερβολικής ανάπτυξης της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού). Οι λοιμώξεις προσβάλλουν διάφορα συστήματα του οργανισμού και χαρακτηρίζονται από το όργανο που προσβάλλεται, έ
τσι, οι λοιμώξεις διακρίνονται σε λοιμώξεις αναπνευστικού (ανώτερο,κατώτερο) , ουροποιητικού, γαστρεντερικού κ.ά., με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού να αποτελούν τις συχνότερες στον άνθρωπο. Ανάλογα με την εντόπιση διακρίνουμε τις λοιμώξεις του ανωτέρου(φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα τραχειοβρογχίτιδα) και του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος(πνευμονία, διάφορα εμφυσήματα, βρογχίτιδα, ,βρογχικό άσθμα κ.ο.κ.)

Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση των λοιμώξεων ποικίλλουν ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα, την εντόπιση της λοίμωξης και την κατάσταση του ατόμου.

Η υπέρταση (HTN) ή υψηλή αρτηριακή πίεση, μερικές φορές αρτηριακή υπέρταση, είναι μία χρόνια πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη. Διακρίνεται σε συστολική πίεση-αυτή που συνήθως αποκαλούμε μεγάλη- και διαστολική πίεση-ο καρδιακός μυς χαλαρώνει μεταξύ των παλμών-που συνήθως την αποκαλούμε μικρή. Όσο υψηλότερες είναι οι τιμές της συστολικής και διαστολικής πίεσης τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος.

Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το το έμφραγμα του μυοκαρδίου, την καρδιακή ανεπάρκεια, τα ανευρύσματα των αρτηριών (π.χ., ανεύρυσμα αορτής), την περιφερική αρτηριακή νόσο και είναι η αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου. Προσβάλλει συχνότερα τους άντρες μέχρι την ηλικία των 45 ετών ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες οι γυναίκες είναι αυτές που προσβάλλονται  περισσότερο ειδικά μετά τα 54 έτη.

Η υπέρταση σπάνια εμφανίζει συμπτώματα και η αναγνώρισή της μπορεί να γίνει μόνο με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα πλαίσια ενός προσυμπτωματικού ελέγχου (check up).

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της υπέρτασης, δεν είναι γνωστά στις περισσότερες των περιπτώσεων, με το 95% εξ’ αυτών να μην
χαρακτηρίζονται από κάποιο προφανές υποκείμενο ιατρικό αίτιο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής αρτηριακή υπέρταση. Σε ποσοστό μόλις 5% μπορεί να αναγνωρισθεί συγκεκριμένη αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης με τη κατάσταση αυτή να έχει οριστεί ως δευτεροπαθής υπέρταση. Τα αίτια αυτά συνήθως σχετίζονται με άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τα νεφρά, τις αρτηρίες, την καρδιά ή το ενδοκρινικό σύστημα .

Όταν ο ασθενής διαγνωστεί με υπέρταση είναι πολύ σημαντική η αντιμετώπιση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, κάτι που σημαίνει βελτίωση του τρόπου ζωής, σωστή και ισορροπημένη διατροφή, απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος, σωματική άσκηση και συνεχής παρακολούθηση. Επίσης κρίνεται απαραίτητη και η φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων για τη θεραπεία  της υπέρτασης που αναφέρονται συνολικά ως αντιυπερτασικά φάρμακα, με τη θεραπεία να είναι απαραίτητο να συνεχίζεται διά βίου με καθημερινή λήψη φαρμάκων.

Πλήρες Πακέτο Εξετάσεων στη Χαμηλότερη Τιμή για την Έκδοση Πιστοποιητικού Υγείας Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (βάσει της σχετικής Εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας) που περιλαμβάνει Ακτινογραφία Θώρακος, Καλλιέργεια Κοπράνων, Εξέταση και Γνωμάτευση , με την Εγγύηση Αξιοπιστίας

Η ιατρική βεβαίωση περιλαμβάνει:
– Ακτινογραφία Θώρακος,
– Καλλιέργεια Κοπράνων,
– Παρασιτολογική ανάλυση Κοπράνων,
– Εξέταση και Γνωμάτευση 

Σε περίπτωση αδυναμίας μετάβασης του ασθενούς στο ιατρείου, υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης κατ’οίκον καθημερινά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία. Οι κατ’ οίκον υπηρεσίες περιλαμβάνουν

 • Λήψη αναλυτικού ιστορικού
 • Κλινική εξέταση κατά συστήματα
 • Διενέργεια ορισμένων επί τόπου παρακλινικών εξετάσεων (οξυμετρία, stick ούρων κ.α.)
 • Έκδοση παραπεμπτικών και συνταγών
 • Χορήγηση ορών, ενδοφλέβιων ή ενδομυικών φαρμάκων
 • Τοποθέτηση και αλλαγή ουροκαθετήρων (Foley), ρινογαστρικών καθετήρων (Levine), φλεβοκαθετήρων
 • Σε βαριά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας υπάρχει η δυνατότητα παραπομπής σε συνεργαζόμενες κλινικές κατόπιν συνεννόησης με τον ασθενή

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε τώρα στο (+30) 2310618568 ή επισκεφθείτε τις συχνές ερωτήσεις.

error: Συναγερμός: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!