ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Απαντήσεις από τον Δρ. Σφήκα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟς ΠΑΘΟΛΟΓΟς;

Ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά, για να διαφοροποιήσει τον ιατρό που έχει ολοκληρώσει την ειδικότητα της παθολογίας, σε αντιδιαστολή με την ειδικότητα του γενικού ιατρού και τον ανειδίκευτο ιατρό με παθολογική εμπειρία. Συχνά επίσης, για λόγους συντόμευσης ο ειδικός παθολόγος αποκαλείται παθολόγος, ενώ ο παθολόγος χωρίς ειδικότητα γενικός παθολόγος

αλλεργιες

Οι αλλεργίες είναι από τις συχνότερες χρόνιες ασθένειες. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πάσχουν από διαφόρων ειδών αλλεργίες. Οι αλλεργίες είναι ένα σύνολο πολυπαραγοντικών παθήσεων και καταστάσεων που προσβάλλουν την άμυνα του οργανισμού και εκφράζονται με ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων. Είναι συστηματικές ή τοπικές διαταραχές που οφείλονται σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας του οργανισμού απέναντι σε μία ατέλειωτη ποικιλία υπεύθυνων παραγόντων, των αντιγόνων.

Μία αλλεργική υπεραντίδραση  του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος  μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και να απειλητικά για τη ζωή του πάσχοντα. Τα συχνότερα όργανα που προσβάλλονται είναι το δέρμα και οι βλεννογόνοι.

Τα συνηθέστερα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αναπνευστικά προβλήματα, βήχα, δύσπνοια, συριγμό
 • Δακρύρροια, κάψιμο ή κνησμό στα μάτια
 • Επιπεφυκίτιδα
 • Βήχα
 • Διάρροια
 • Πονοκέφαλο
 • Κνίδωση
 • Κνησμό ρινός, στόματος, λαιμού, δέρματος ή άλλης περιοχής
 • Ρινόρροια
 • Δερματικά εξανθήματα
 • Στομαχικές κράμπες
 • Έμετο
 • Αναφυλαξία 

Στις μέρες μας ο ιατρός μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στον αλλεργικό ασθενή με 2 τρόπους : με την εκπαίδευση του ασθενή στο να αποφεύγει τα αλλεργιογόνα που τον πειράζουν και με την χορήγηση στοχευόμενης φαρμακευτικής αγωγής.

λοιμωξεις

Εποχικές ιώσεις – γρίπη, συμπτώματα και αντιμετώπιση.

Με την έναρξη του χειμώνα έχουμε κορύφωση της γρίπης και των ιώσεων της εποχής. Η γρίπη είναι από τις πιο εύκολα μεταδιδόμενες νόσους. Η μετάδοση γίνεται με μολυσμένες εκκρίσεις και παρουσιάζει περίοδο επώασης μία έως έξι ημέρες. Ευνοείται σε κλειστούς χώρους ( σπίτι, γραφείο, μετρό, λεωφορεία ), και μεταδίδεται με σταγονίδια που μεταφέρονται μέσω του αέρα και με την επαφή των χεριών σε μολυσμένα αντικείμενα. Δηλ. μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο µέσω της εισπνοής σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται ή και όταν τα μολυσμένα αυτά σταγονίδια που προέρχονται από τον ασθενή εγκαθίστανται σε επιφάνειες που τις ακουμπούν άλλοι άνθρωποι που στη συνέχεια, ακουμπούν τη μύτη ή το στόμα τους.

Υπάρχουν οι εξής ιοί της γρίπης : Ο τύπος Α, ο τύπος Β και ο τύπος C.

Κάθε χρόνο οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται, όπως συνήθως συμβαίνει στους ιούς τύπου Α, απ΄όπου προήλθαν  οι καταστροφικοί Η1Ν1( γρίπη των χοίρων) , Η3Ν2 και Η5Ν1 ( γρίπη των πτηνών ) , που προκάλεσαν τις πανδημίες με υψηλή θνησιμότητα , ειδικά στις ευπαθείς ομάδες ανθρώπων.

Συμπτώματα της εποχικής γρίπης  :

Αιφνίδια έναρξη πυρετού 38 έως 41 βαθμούς, ρίγη, πονόλαιμος, βήχας, καταρροή, κεφαλαλγία, αδυναμία, κακουχία, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετοί & διάρροιες. Η διάρκεια των συμπτωμάτων φτάνει τις 3 με 5 ημέρες ίσως και τις 7. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μόνο σύγχυση και κακουχία, χωρίς άλλα θορυβώδη συμπτώματα από το αναπνευστικό τους σύστημα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην νοητική ή νευρολογική εικόνα ενός υπερήλικα , ενδέχεται να υποκρύπτει κάποια πιθανή λοίμωξη και όχι απαραίτητα νευρολογική νόσο, όπως πχ. εγκεφαλικό επεισόδιο.

error: Συναγερμός: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!