ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός
partial view of woman in white tshirt with paper crafted lungs on blue backdrop

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 2018, υπήρξαν 218.520 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα και 142.080 σχετικοί θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παγκοσμίως, το 2020, ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του μαστού, με 2,21 εκ. περιπτώσεις. Ήταν υπεύθυνος για 1,8 εκατομμύρια θανάτους.

Αν και διαδεδομένος, ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως περιβάλλεται από μύθους και ανακρίβειες, μερικούς από τους οποίους θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο.

Μύθος Νο1: Μόνο οι καπνιστές αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα

Αυτό δεν είναι σωστό και δυστυχώς είναι ένας πολύ βλαβερός μύθος. Σύμφωνα με το CDC, γύρω στο 10–20% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα στις ΗΠΑ δεν κάπνισαν ποτέ ή έχουν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους. 

Μύθος Νο2: Δεν υπάρχει τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα. Πρώτος και κύριος είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Για όποιον προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα, μπορεί να ζητήσει βοήθεια από επαγγελματίες υγείας ώστε να λάβει ορισμένες συμβουλές που βασίζονται σε στοιχεία που θα βοηθήσουν.

Μύθος Νο3: Καπνίζω χρόνια, δεν έχει νόημα να το σταματήσω τώρα

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Εκτός από αυτό η διακοπή του καπνίσματος μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς άλλων καταστάσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση και Διαβήτη.

Δεν έχει σημασία πόσων ετών είστε ή πόσο καιρό καπνίζετε, η διακοπή του καπνίσματος ανά πάσα στιγμή βελτιώνει την υγεία σας. Όταν το κόψετε, είναι πιθανό να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας, να αναπνεύσετε πιο εύκολα, να έχετε περισσότερη ενέργεια και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Μύθος Νο4: Αν είχα καρκίνο του πνεύμονα, θα είχα συμπτώματα

Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να ανιχνευθεί σε εντελώς ασυμπτωματικές περιπτώσεις ή σε άτομα με ελαφρά αναπνευστικά συμπτώματα.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα υψηλού κινδύνου είναι τόσο σημαντικός. Ακόμη και σε μη καπνιστές μπορεί να υπάρχει πλεονέκτημα στον προσυμπτωματικό έλεγχο, αλλά οι μελέτες δεν το έχουν επιβεβαιώσει ακόμη. Το σίγουρο είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης.

Μύθος Νο 5: Το κάπνισμα είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Το κάπνισμα είναι ίσως ο πιο γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα, έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, έκθεση σε ραδόνιο, έκθεση σε αμίαντο, προηγούμενη ακτινοβολία στο στήθος και χρόνια πνευμονοπάθεια.

Μην ξεχνάτε

Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της πάθησης, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα συστήνεται σε όλα τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.