ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός
xolisteroli-sfikasgeorgios.gr

ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Υψηλή χοληστερόλη

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται στο αίμα σας. Το σώμα σας χρειάζεται χοληστερόλη για τη δημιουργία υγιών κυττάρων, αλλά τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Με υψηλή χοληστερόλη, μπορείτε να αναπτύξετε λίπη στα αιμοφόρα αγγεία σας. Τελικά, αυτές οι εναποθέσεις αυξάνονται, καθιστώντας δύσκολη τη ροή αρκετού αίματος στις αρτηρίες σας.
Μερικές φορές, αυτές οι εναποθέσεις μπορούν να σπάσουν ξαφνικά και να σχηματίσουν θρόμβο που προκαλεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να κληρονομηθεί, αλλά συχνά είναι αποτέλεσμα ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Μια υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

Συμπτώματα

Η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει συμπτώματα. Η εξέταση αίματος είναι ο μόνος τρόπος ανίχνευσης.

Πότε να δείτε γιατρό

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να κάνετε τεστ χοληστερόλης. Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες χωρίς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις εξετάζονται συνήθως μία φορά μεταξύ των ηλικιών 9 και 11 και πάλι μεταξύ των 17 και 19 ετών. Η επανεξέταση για ενήλικες
χωρίς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις πραγματοποιείται συνήθως κάθε πέντε χρόνια. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας δεν βρίσκονται εντός των επιθυμητών ορίων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνές μετρήσεις. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει
συχνότερες εξετάσεις εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, καρδιακών παθήσεων ή άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αιτίες

Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω του αίματός σας, προσκολλημένη σε πρωτεΐνες. Αυτός ο συνδυασμός πρωτεϊνών και χοληστερόλης ονομάζεται λιποπρωτεΐνη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χοληστερόλης, με βάση το τι μεταφέρει η λιποπρωτεΐνη. Αυτοί είναι:

Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η LDL ή «κακή» χοληστερόλη μεταφέρει σωματίδια
χοληστερόλης σε όλο το σώμα σας. Η χοληστερόλη LDL συσσωρεύεται στα τοιχώματα των
αρτηριών σας, καθιστώντας τα σκληρά και στενά.
Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η HDL, ή «καλή» χοληστερόλη, παίρνει την
περίσσεια χοληστερόλης και την επαναφέρει στο ήπαρ σας.

Ένα προφίλ λιπιδίων μετρά επίσης συνήθως τα τριγλυκερίδια, έναν τύπο λίπους στο αίμα. Το υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε – όπως η αδράνεια, η παχυσαρκία και μια ανθυγιεινή
διατροφή – συμβάλλουν στην υψηλή χοληστερόλη και τη χαμηλή χοληστερόλη HDL.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κακής χοληστερόλης περιλαμβάνουν: Κακή διατροφή. Η κατανάλωση κορεσμένου λίπους, που βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα και τρανς λιπαρά, στα σνακ που διατίθενται στο εμπόριο, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της
χοληστερόλης σας. Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, θα αυξήσουν επίσης τη χοληστερόλη σας.

Παχυσαρκία

Έχοντας δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή μεγαλύτερο αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης.

Ελλειψη άσκησης

Η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση της HDL του σώματός σας, ή της «καλής» χοληστερόλης, αυξάνοντας παράλληλα το μέγεθος των σωματιδίων που απαρτίζουν την LDL ή «κακή» χοληστερόλη, γεγονός που την καθιστά λιγότερο επιβλαβή.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα καταστρέφει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει το επίπεδο HDL ή «καλής» χοληστερόλης.

Ηλικία

Επειδή η χημεία του σώματός σας αλλάζει καθώς μεγαλώνετε, αυξάνεται ο κίνδυνος υψηλής χοληστερόλης. Για παράδειγμα, καθώς μεγαλώνετε, το συκώτι σας καθίσταται λιγότερο ικανό να απομακρύνει τη χοληστερόλη LDL.

Διαβήτης

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα επικίνδυνης χοληστερόλης που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) και χαμηλότερη χοληστερόλη HDL. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα βλάπτει επίσης το τοίχωμα των αρτηριών σας.

Επιπλοκές

Ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης
Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη συσσώρευση χοληστερόλης και άλλες εναποθέσεις στα τοιχώματα των αρτηριών σας (αθηροσκλήρωση). Αυτές οι εναποθέσεις (πλάκες) μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:

Πόνος στο στήθος

Εάν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά σας με αίμα (στεφανιαίες αρτηρίες) επηρεάζονται, μπορεί να έχετε πόνο στο στήθος (στηθάγχη) και άλλα συμπτώματα στεφανιαίας νόσου.

Εμφραγμα

.Εάν σχισθούν πλάκες ή γίνει ρήξη, μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος αίματος στη θέση ρήξης της πλάκας,εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Εάν σταματήσει η ροή αίματος, θα πάθετε έμφραγμα.

Εγκεφαλικό

Παρόμοια με καρδιακή προσβολή, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου σας.

Πρόληψη

Οι ίδιες αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την υψηλή χοληστερόλη. Για να αποτρέψετε την υψηλή χοληστερόλη, μπορείτε να:
● Κάνετε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα
λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
● Περιορίσετε την ποσότητα ζωικών λιπών και καταναλώσετε καλά λίπη με μέτρο.
● Χάσετε επιπλέον κιλά και διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
● Κόψετε το κάπνισμα.
● Ξεκινήσετε άσκηση δύο με τρεις ημέρες της εβδομάδας για τουλάχιστον 30 λεπτά.
● Ελαττώσετε ή να κόψετε το αλκοόλ.
● Διαχειριστείτε το άγχος.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο Dr. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το ...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *
ΣΧΟΛΙΑ

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.