ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός
Coronavirus Covid-19 vaccine. Destroy Covid19 virus

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Είναι μία ασθένεια την οποία προκαλεί κάποιο μικρόβιο, είτε ιός, είτε βακτήριο, είτε μύκητας, είτε κάποιος άλλος παθογόνος μικροοργανισμός ο οποίος εισχωρεί στον οργανισμό μας, ενώ είναι πιθανότερο να συμβεί όταν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί άμυνάς μας είναι σε καταστολή. Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο σε ένα εντελώς υγιές μέχρι εκείνη τη στιγμή άτομο.

Λοίμωξη γενικά προκαλείται από έναν παθογόνο μικροοργανισμό (πχ βακτήριο,ιός, μύκητας) όταν αυτός προσβάλει κάποιο σύστημα του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, οι λοιμώξεις διακρίνονται σε λοιμώξεις αναπνευστικού (ανώτερο, κατώτερο) , ουροποιητικού, γαστρεντερικού κ.ά.

Λοίμωξη σημαίνει ότι ένας αριθμός μικροβίων βρίσκεται σε ένα σημείο του οργανισμού όπου φυσιολογικά δεν υπάρχουν και άμεσα ή έμμεσα, μέσω της τοξικότητάς τους, προκαλούν αντίδραση φλεγμονής που συνοδεύεται και από την κλινική εικόνα της εκάστοτε λοίμωξης. Η λοίμωξη μπορεί να είναι εξωγενής (εισβολή μικροοργανισμών από το εξωτερικό περιβάλλον) ή ενδογενής (σαν αποτέλεσμα υπερβολικής ανάπτυξης της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού). Οι λοιμώξεις προσβάλλουν διάφορα συστήματα του οργανισμού και χαρακτηρίζονται από το όργανο που προσβάλλεται, έτσι, οι λοιμώξεις διακρίνονται σε λοιμώξεις αναπνευστικού (ανώτερο,κατώτερο) , ουροποιητικού, γαστρεντερικού κ.ά., με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού να αποτελούν τις συχνότερες στον άνθρωπο. Ανάλογα με την εντόπιση διακρίνουμε τις λοιμώξεις του ανωτέρου(φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα τραχειοβρογχίτιδα) και του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος(πνευμονία, διάφορα εμφυσήματα, βρογχίτιδα, ,βρογχικό άσθμα κ.ο.κ.)

Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση των λοιμώξεων ποικίλλουν ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα, την εντόπιση της λοίμωξης και την κατάσταση του ατόμου.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.