ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός
Blood pressure

ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η υπέρταση (HTN) ή υψηλή αρτηριακή πίεση, μερικές φορές αρτηριακή υπέρταση, είναι μία χρόνια πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη. Διακρίνεται σε συστολική πίεση-αυτή που συνήθως αποκαλούμε μεγάλη- και διαστολική πίεση-ο καρδιακός μυς χαλαρώνει μεταξύ των παλμών-που συνήθως την αποκαλούμε μικρή. Όσο υψηλότερες είναι οι τιμές της συστολικής και διαστολικής πίεσης τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος.

Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το το έμφραγμα του μυοκαρδίου, την καρδιακή ανεπάρκεια, τα ανευρύσματα των αρτηριών (π.χ., ανεύρυσμα αορτής), την περιφερική αρτηριακή νόσο και είναι η αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου. Προσβάλλει συχνότερα τους άντρες μέχρι την ηλικία των 45 ετών ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες οι γυναίκες είναι αυτές που προσβάλλονται  περισσότερο ειδικά μετά τα 54 έτη.

Η υπέρταση σπάνια εμφανίζει συμπτώματα και η αναγνώρισή της μπορεί να γίνει μόνο με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα πλαίσια ενός προσυμπτωματικού ελέγχου (check up).

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της υπέρτασης, δεν είναι γνωστά στις περισσότερες των περιπτώσεων, με το 95% εξ’ αυτών να μην
χαρακτηρίζονται από κάποιο προφανές υποκείμενο ιατρικό αίτιο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής αρτηριακή υπέρταση. Σε ποσοστό μόλις 5% μπορεί να αναγνωρισθεί συγκεκριμένη αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης με τη κατάσταση αυτή να έχει οριστεί ως δευτεροπαθής υπέρταση. Τα αίτια αυτά συνήθως σχετίζονται με άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τα νεφρά, τις αρτηρίες, την καρδιά ή το ενδοκρινικό σύστημα .

Όταν ο ασθενής διαγνωστεί με υπέρταση είναι πολύ σημαντική η αντιμετώπιση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, κάτι που σημαίνει βελτίωση του τρόπου ζωής, σωστή και ισορροπημένη διατροφή, απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος, σωματική άσκηση και συνεχής παρακολούθηση. Επίσης κρίνεται απαραίτητη και η φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων για τη θεραπεία  της υπέρτασης που αναφέρονται συνολικά ως αντιυπερτασικά φάρμακα, με τη θεραπεία να είναι απαραίτητο να συνεχίζεται διά βίου με καθημερινή λήψη φαρμάκων.

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.