ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ – ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός
a doctor curing a bad cervical pain and headache of a young girl

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ – ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή  των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό και οι οποίες ονομάζονται μήνιγγες . Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένων των μολυσματικών παραγόντων, του τραυματισμού, καρκίνου και συγκεκριμένων φαρμάκων. Αν και μερικές μορφές της μηνιγγίτιδας είναι ήπιες και θεραπεύονται από μόνες τους, η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια αφού η φλεγμονή γειτνιάζει με τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, ενώ είναι και μεταδοτική με τον αέρα και μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Η πιθανότητα σοβαρής μορφής νευρολογικής ζημιάς, ακόμα και θανάτου, επιβάλλει την άμεση ιατρική εξέταση και φροντίδα. Η φλεγμονώδης μηνιγγίτιδα, η πιο διαδεδομένη μορφή, θεραπεύεται με αντιβιοτικά και κατάλληλη παρακολούθηση.

Οι συνήθεις τύποι μηνιγγίτιδας περιλαμβάνουν:

 1. Ιογενής μηνιγγίτιδα
 1. Πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα
 1. Μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα
 1. Φυματιώδης μηνιγγίτιδα
 1. Σηπτική μηνιγγίτιδα (ως αποτέλεσμα λοίμωξης από στρεπτόκοκκο μετά από μέση ωτίτιδα, τραυματισμό στο κεφάλι, μαστοειδίτιδα κ.λπ.)
 1. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν εκείνους που προκαλούνται από το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli,  από σταφυλόκοκκο και αιμόφιλο της γρίπης. Η μηνιγγίτιδα γενικά ομαδοποιείται σε βακτηριακή και ιογενή μηνιγγίτιδα.

Αιτίες

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από πνευμονιόκοκκο, στρεπτόκοκκο, μηνιγγιτιδόκοκκο, σταφυλόκοκκο, E. coli κ.λπ.

Επίπτωση

Και τα δύο φύλα είναι εξίσου ευάλωτα στην λοίμωξη. Προσβάλλει κυρίως παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως επιδημία. Ωστόσο, η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα ενδημεί παγκοσμίως και είναι η πιο μολυσματική από όλους τους τύπους μηνιγγίτιδας.

Τρόπος μετάδοσης

Η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται κυρίως μέσω της άμεσης επαφής με σωματικές εκκρίσεις (ούρα, ρινικές εκκρίσεις κ.λπ.) του πάσχοντος. Είναι αερομεταφερόμενη νόσος (με την εισπνοή σωματιδίων σταγονιδίων). Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από βακτηριαιμία από μολυσματικούς παράγοντες που ταξιδεύουν μέσω του αίματος και του χοριοειδούς πλέγματος. Η συνηθέστερη οδός μετάδοσης είναι μέσω της αναπνευστικής οδού. Συνεπώς, πρόκειται για λοιμώδη νόσο.

Περίοδος επώασης

Συνήθως χρειάζονται περίπου 48 ώρες για την εκδήλωση σημείων και συμπτωμάτων. Η αιμοφιλική μηνιγγίτιδα έχει ύπουλη έναρξη και η κατάσταση του ασθενούς χειροτερεύει συνήθως σε διάστημα 4 έως 5 ημερών. Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα ωστόσο έχει πολύ γρήγορη έναρξη και μπορεί να προκαλέσει θάνατο εντός 8-12 ωρών.

 

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Ο  Δρ. Γεώργιος Ν. Σφήκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Ειδικός Παθολόγος . Γεννήθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στην Σ.Σ.Α.Σ.(Ιατρικό Τμήμα)το 1991 και αποφοίτησε το...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Dr. Σφήκας Γεώργιος

Ειδικός Παθολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.